Ezgi ÇAPA - Özkan ARSLAN/ İSTANBUL, () BOĞAZİÇİ Üniversitesi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e "teknik ve sanatsal niteliği yüksek başarılı fotoğraf çalışmaları, Türkiye'nin tarihini ve gündelik yaşamını tüm dünyaya tanıtmış olması" nedeniyle fahri doktora unvanı verdi. Sahneye çağrılan Ara Güler ayakta alkışlandı. Boğaziçi Ünversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin, Ara Güler'e cübbe giydirerek, fahri doktora takdimi yaptı. Üçüncü kez doktora unvanı aldığını ifade eden Ara Güler, teşekkür konuşmasında, "Sizin için dünyaya daha iyi bakacağım, daha başka şeyler ilave edeceğim" dedi.

ORHAN PAMUK: ARA GÜLER'İN ARŞİVİ İSTANBUL'UN GÖRSEL HAFIZASIDIR
Törende konuşan Nobel ödüllü ve Boğaziçi Üniversitesi'nden fahri doktora unvanlı yazar Orhan Pamuk da, Ara Güler'in arşivinin Türkiye'nin görsel hafızası olduğunu söyledi. Güler'in 700 bin civarında fotoğrafı olduğunu belirten Orhan Pamuk, "Ara Güler'in arşivi benim için büyük bir ummandır, İstanbul'un görsel hazinesidir. Bugün Ara Güler'i onurlandırıyoruz. Ama önümüzdeki asıl zor iş, Ara Güler'in büyük arşivini değerlendirmek ve korumaktır. Böyle bir kentin görsel hafızasını kurmuş, sağlamış ve en önemlisi hem o resimleri çekmiş hem de 50 yıldan fazla süredir onları korumuş. Ara Güler'in arşivi, Türkiye'nin ve İstanbul'un görsel hafızasıdır" dedi.
Fahri doktora takdimi ve konuşmaların ardından, Aydın Karlıbel piyano dinletisi sundu.

ARA GÜLER: 'İSTANBUL'UN GÖZÜ'
'İstanbul'un gözü' lakabıyla tanınan Ara Güler, 1928'de İstanbul'da doğdu. 1948 yılında foto muhabirliğine başlayan Ara Güler, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, Bertrand Russel, Alfred Hitchcock, Salvador Dali, Pablo Picasso gibi birçok ünlü isimle röportaj yaptı, fotoğraflarını çekti.
Ara Güler'in, 2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı, 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Hizmet Ödülü, 2009 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü, 2009 yılında ABD Yaşam Boyu Onur Ödülü ve 2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından verilen fahri doktora unvanı bulunuyor.

(FOTOĞRAF)