Nilüfer KANDIRMIŞ - Osman URAS/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde yaklaşık 7 yıldır faaliyette olan yunus parkının kapatılması için Bodrum'da eylem ve basın açıklaması yapıldı. Yazar Buket Uzuner'in yunus parklarının kapatılması için başlattığı çalışma kapsamında sivil toplum örgütlerinin destekleriyle Change.org internet sitesinde toplanan 40 bin imza Bodrum Belediyesi'ne teslim edildi, ardından Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ile görüşüldü.
Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'nde yaklaşık 7 yıldır faaliyet gösteren Park Dolphin'de gösteri yapan 4 yunus ile bir morsun serbest bırakılması ve yunus parkının kapatılması için 'http://www.change.org/bodrumyunusparkinahayir' kampanyasında toplam 40 bin imza toplandı. Yazar Buket Uzuner'in Yunuslara Özgürlük Platformu, Bodrum'daki dernek ve sivil toplum örgütlerinin destekleriyle basın açıklaması eylemi gerçekleştirildi. Eyleme katılanlar, ellerinde 'Bodrum'da yunus parkı istemiyoruz', 'Yunusları hapsetmeyin, onlar özgürlüğe sevdalıdır', 'Havuzlardan okyanuslara, yunuslara özgürlük', "Kanlı ticarete dur de! Yunus esaretine destek verme!', 'Bodrum çarşı katliama karşı', 'Yunuslara özgürlük için şimdi sıra Bodrum'da' yazılı pankartlar açtı. Bazı katılımcılar da ellerine şişme yunus figürleri aldı.
SANATÇILARDAN DA DESTEK
Bodrum Belediye Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme şarkıcı Yonca Evcimik, oyuncu Kaan Çakır ve yaklaşık 100 kişi destek verdi.  Yonca Evcimik de arkadaşlarıyla birlikte elindeki yunus figürüyle, yunuslara özgürlük istedi. Evcimik, "Dün yasa geçti deniyor ama henüz geçmedi. Bu haliyle geçerse, bundan sonra yunus parklarının açılması yasaklanmış olacak ancak var olanlara da kapatma gelmiyor. Kaş'ta olduğu gibi belediyelerle birlikte çalışmayı istiyoruz. Yasa istediğimiz şekle gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
KAPATILANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Yazar Buket Uzuner, Kaş'taki Yunus Parkını 20 bin imza toplayarak kapanmasını sağladıklarını belirterek, "Kaş'ın ardından şimdi de Bodrum için mücadele veriyoruz. Artık ülkemizde yeni yunus parkları açılmayacak. Bu yasa tasarısı bizler için önemli bir gelişme oldu. Hayvanlara eziyet eden bir ülke olarak anılmak istemiyoruz. Mücadelemizi hep birlikte yunus parkı kapatılana kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.
Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Öykü Yağcı da, yunuslara özgürlerinin verilmesi için gerekli yasal başvuruları yaptıklarını belirtip şunları söyledi:
"2011 yılından bu yana Bodrum'daki yunus parkına karşı gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yunus parkında şu anda ciddi usulsüzlükler var. Hayvanlarla ilgili hak ihlallerinin yanı sıra hukuk ihlalleri de var. Belediyeden, kaymakamına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Tarım ve köyişleri Bakanlığı'na kadar bu durum iletilmiş durumda. Bu parkın acilen kapatılması ve hayvanların koruma altına alınması gerekiyor. Esaret hayatını çeken diğer denizaslanı ve mors gibi hayvanların da ithalatının yasaklanması için genel kurula sesimizi duyurmaya çalışacağız. İşletmenin yunuslar için yaptığı anlaşmanın 2013 yılında sona erdiğini ve yunusların iade edilmeleri gerektiği bilgisini aldık. CITES sözleşmesi gereğince bizde bu hayvanların iade edilmelerinin takipçisi olacağız." 
'YASALARA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI'
Av ve Yaban Hayatı Koruma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı kurucularından Emekli Büyükelçi Süha Umar şöyle konuştu:
"Yunuslara Özgürlük Platformu son derece doğru bir işe el atmıştır. Bodrum'da faaliyette bulunan yunus parkı, Türkiye'de geçerli bütün yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bu aykırılık da resmi makamlar tarafından tescil edilmiştir. Bu yunusların ülkeye girmeleri belli ithalat koşulları altında yapılıyor. Bu ithalat koşulları ortadan kalkmıştır. Bu yunuslar Türkiye'de kaçak olarak bulunmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmiştir. Yunusların yurtdışına çıkarılması için talimat verilmiştir ama bu talimat uygulanmamaktadır. Diğer bir husus da, bu yunus parkının gerekli bakanlıklardan aldığı izinleri yoktur, sadece Bodrum Belediyesi'nden usullere aykırı bir izinle faaliyetini sürdürmektedir. Kaymakamlık'tan isteğimiz ise yasaların bir an önce uygulanması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın vermiş olduğu talimat çerçevesinde bu yunusların derhal Türkiye dışına çıkarılmasını ve korunmasını istiyoruz."
Açıklamaların ardından yazar Buket Uzuner, toplanan 40 bin imzayı Bodrum Belediye Başkan Vekili Özden Baysal'a teslim edip, gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istedi.
Belediyenin ardından grup, kaymakamlığa geçip, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan'dan destek istedi. Gödekmerdan da, yasalar çerçevesinde elinden gelen desteği vereceğini belirtti.
FOTOĞRAFLI