MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Gündoğan Mahallesi sahilinde, boynundan yaralı olan bir Akdeniz foku karaya çıktı. Veterinere götürülmesi için balıkçı ağıyla yakalanmak istenen fok, tekrar suya girdi. Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı üyeleri, tedaviye götürebilmek için fokun karaya çıkmasını beklediklerini söyledi.
Gündoğan Mahallesi Kızılburun Mevkii'ndeki Parkfarilya Rezidans'ın sahilinde, bugün akşam saatlerinde, 1.70 metre uzunluğunda, yaklaşık 300 kilo ağırlığında, boynundan yaralı yaşlı bir Akdeniz foku gören vatandaşlar durumu, Çevre İl Müdürlüğü Milli Parklar İşletme Şefliği ve Gündoğan Güzelleştirme ve Koruma Derneği üyelerine bildirdi. Dernek üyelerince balıkçı ağı ile yakalamak istenen fok, tekrar suya girip yüzmeye başladı.
Site görevlisi Ramazan Baştürk, "Yaz aylarında sürekli burada dururdu. İnsanlarla yüzerdi, hiçbir sıkıntısı yoktu. Bugün akşam saatlerinde karaya gelerek çıktı. Hareket edemiyordu. Boynunda kesik ve yara olduğunu görünce hemen yardım istedik" dedi. Anima Veteriner kliniği görevlisi Fulya Massozi, "Fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla, fokun boynunun altından ipe veya balıkçıların ağlarından balık almaya çalışırken ağa dolanıp yaralanmış olabilir. Yaşlı bir fok olması nedeniyle denizde şu anda yüzebildiğine göre durumu çok ağır değil. Yaklaşık yarım saattir yüzmesini izliyoruz. Burada insanlara alışık olduğu için mutlaka yine karaya çıkacak ve biz balık ve hap vererek tedavisini sağlayacağız" diye konuştu.
Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı eski başkanı emekli Büyükelçi Süha Umar, fokun karaya çıkması için nöbet tutacaklarını belirterek "Yaklaşık 7 yaşlarındaki foku dernekteki arkadaşlar ve memurlarla karada ve sahilde nöbet tutarak Akdeniz fokuna ilaç verilmesi için nöbet tutacağız. Boynundaki yaradan dolayı yüzemeyecek durumda olan yaşlı fokun tedavisi için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Yaralı fok ise bir süre sonra Gündoğan koyu ile Apostol adası arasında gözden kayboldu.

YA(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)