Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi'nde çalışan bir acil doktoru ile sağlık memuru, hasta yakınının fiziki ve sözlü saldırısına uğradı. Savcılığa intikal eden olayın ardından Bodrum Devlet Hastanesi çalışanları, basın açıklaması yaparak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti engellemek için Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı.
Bodrum Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde 7 yıldır çalışan 16 yıllık sağlık memuru Selçuk Çalışkan ve Doktor Erkan Erol 24 Nisan'da bir hasta yakını tarafından sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldı. Saat 22.00 sıralarında meydana gelen olayda, genel durumu kötü olan başka bir hastayla ilgilenmek zorunda olan Dr. Erol ve sağlık memuru Çalışkan, acil hastalığı olmayan ve diğer hekim tarafından muayenesi yapılıp tetkik isteminde bulunulmuş bir hastanın yakınları tarafından, kendileriyle ilgilenilmediği bahanesiyle önce sözel daha sonra fiziki saldırıya uğradı. Olay anının görüntüleri de hastanenin güvenlik kameralarına yansıdı. Dr. Erol, "Bodrum'da kış aylarında 400 hastaya, yazın ise 700 hastaya bakmak durumunda kalıyoruz. Hasta yakınlarının da şiddete karşı, bilgilendirilmesi gerekiyor. Hasta yakınlarına da acil ve aciliyeti olmayan hastaların önceliğine yönelik eğitim verilmelidir" dedi.
27 Nisan'da da normal doğum sürecinde olan fakat bebeğinin sıkıntıya girmesi nedeniyle acil sezaryen kararı verilen bir hastanın yakını, sezaryen yapılmasını istemediği için ebe ve doktorların üzerine yürümüş, sözel tacizde bulunmuştu. Olayların ardından birlikte mesai yapan meslektaşları, Bodrum'da şiddet gören sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla bugün Bodrum Devlet Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı.
"5 DAKİKADA NASIL BİR SAĞLIK HİZMETİ ALINABİLİR?"
Yaklaşık 60 sağlık çalışanının katıldığı basın açıklamasında grup adına Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, açıklama yaptı. Bodrum Devlet Hastanesi polikliniklerinde hastalara ayrılan ortalama zamanın 5 dakika olduğunu hatırlatan Dr. Acar, "Araç muayene istasyonları bile araba başına 15 dakikada bir randevu veriyor. 5 dakikada nasıl bir sağlık hizmeti alınabilir, hangi hastalık doğru teşhis edilip tedavi edilebilir? Acil servise günde 400-550 hasta başvuruyor ve bir hekim 12 saat aralıksız 200-250 hasta muayene ediyor. Böyle bir hekimden hasta olarak ne bekleyebilirsiniz? Üstelik yaz aylarında bu sayı daha da artıyor. Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hem sıklığı hem de dozu giderek artmaktadır. Sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları bu şiddetin aktörleridir ancak en büyük sorumlu bu şiddeti doğuran sağlık sistemidir. 1 hafta önce 2 meslektaşımız fiziki ve sözlü saldırıya uğradı. 4 gün önce de ebe arkadaşlarımız sözlü saldırıya uğradı. Bize yıllardır en kısa sürede en çok sayıda hasta bakmamızı emreden bu sağlık sistemi hekimlerde baskı, hasta ve hasta yakınlarında sabırsızlık ve tatminsizlik yarattı" dedi. Sağlık personelinin yaptığı işten memnun kalmazken, hastaların da kendini değersiz hissettiğini vurgulayan Dr. Acar, bir an önce Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarını hedef gösteren üslubundan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Acil Servis'e hastaları aciliyetlerine göre ayıracak fiziki düzenleme ve triyaj sisteminin getirilmesi gerektiğini belirten Acar, "Şiddet gösteren kişilerin bir daha böyle bir şeyi akıllarına dahi getiremeyecekleri şekilde cezalandırılmaları gerekiyor. Bu olayın takipçisiyiz çünkü sağlıklı bir ortamda sağlık hizmeti vermek istiyoruz" diye konuştu. Açıklamanın ardından sağlık çalışanları alkışlarla sağlıkta şiddeti protesto etti.

NK(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)