MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, köylerde yöresel kültür, tarım, tarih ve doğa güzelliklerinin korunarak kullanılması, halkın gelir elde etmesi ve istihdamın artırılmasını amaçlayan 'Kırsal Turizm Derneği’nin temsilciliği oluşturuldu. Dernek Başkanı Nedim Zurnacı, Bodrum temsilcisi olan turizmci Mehmet Dağoğlu’na “Kırsal Turizm Girişimci Rehberi' hediye ederek yeşil zemin üzerine papatya olan dernek logosunu yakasına taktı.
Kırsal Turizm Derneği Başkanı Zurnacı, 2007 yılında kurulan derneğin 30 il, dört ilçe ve iki köyde bulunan dernek temsilciğinin Bodrum’da faaliyete geçtiğini söyledi. Zurnacı, bu kapsamda Bodrum’a gelerek Mumcular Beldesi, Çömlekçi ve Mazı köylerinde inceleme yaparak turizmci Mehmet Dağoğlu’nun otelinde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
“Sahillerde konaklayan turistlerin kırsal alanlardaki kültür ve turizm değerlerinden uzak kaldığı görülmektedir. Kırsal peyzaj değeri yüksek, yerel kültür özelliklerinin korunduğu, özgün yöresel ürünlere sahip kırsal yerleşimlerin, bir yandan tarımsal faaliyetler sürdürülürken aynı zamanda turizm amaçlı değerlendirilmesi kırsal kesimde istihdam imkanlarını artıracaktır. Derneğimiz kültürel mirasımızın, geleneksel el sanatlarının, doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin korunarak kullanılması, eko turizm, tarım turizmi, çiftlik turizmi ve köy turizmini kapsayan kırsal turizmin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin sağlıklı üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması konusunda yerel halkı bilgilendirerek iş ve gelir imkanlarının artırılması amacı ile kurulmuştur.”
Zurnacı kırsal turizmle ilgili, “Çiftçilere ek gelir sağlamak amacıyla bağ, bahçe, tarla, ahır, ağıl, kümes, balık çiftliği, arı yetiştiriciliği gibi tarımsal üretim alanları ile küçük ölçekli ve geleneksel gıda işleme tesisleri gibi faaliyet alanlarını ziyaret etmek, günlük işlerine katılmak, çiftlik evinde gecelemek, gezinmek, eğlenmek, alış veriş yapmak ve bazen de eğitim almak gibi aktivitelerin bir veya birkaçını kapsayan bir turizm türüdür” dedi.
Kırsal Turizm Derneği Bodrum Temsilciğini üstlenen Mehmet Dağoğlu da “Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’dan gelen turist grubu ’Hangi köyü dolaşabiliriz, nasıl ürün alabiliriz?’ diye sordu. Onları Çömlekçi Köyü’ne yönlendirdik. Çok memnun kaldılar. Gerçekten kırsal turizm bir alternatif doğuruyor” diye konuştu.
Toplantıda derneğin Aydın İl Temsilcisi Funda Bekis, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç da yer aldı.