Osman URAS/ BODRUM,(Muğla),() - MUĞLA'nın Bodrum İlçesinde, '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' çeşitli etkinliklerle kutlanırken, düzenlenen yarışmalara katılanlar kıyasıya mücadele etti.
Bodrum'da '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' kutlama programı Belediye Meydanı'nda Atatürk Heykeline çelenk koyma töreniyle başladı. Bodrum Liman Başkanlığı, Bodrum Denizciler Derneği, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi çelenklerinin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Bodrum Liman Başkanı Atilla Beyli yaptığı konuşmada "Bu topraklarda Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi olan kabotaj hakkı, genç Cumhuriyetimizin uluslararası alanda elde ettiği çok önemli bir başarıdır. 88'inci yıldönümü kutladığımız Kabotaj Bayramı'nın Türk Milleti'ne denizciliğimiz adına bol kazançlı ve hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ise "Denizlerimizi de vatan toprağı sayıp aynı şekilde hükmedebilme imkanını 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Kabotaj Kanunu'na borçluyuz. Kutladığımız denizcilik bayramımız Atatürk'ün bir armağanıdır. Ama ne yazık ki 88 yıl önce önemi anlaşılıp gereği yapılan, milletine 'Denizciliği Türk'ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve bunu az zamanda başarmalıyız' sözüyle ifade ederek yol gösteren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yolda gereği kadar mesafe alamamış olmanın ezikliğini hissetmeliyiz. Bir yarımada ülkesi olmamıza rağmen Atatürk döneminde kurulan ilk ve tek müstakil bir denizcilik bakanlığımızın bile olmadığı için, yabancı bayraklı yatlara imtiyaz sağlayarak Kabotaj Kanunu'yla elde ettiğimiz haklarımızı korumadığımız için bir denizci olarak ne yazık ki büyük bir coşkuyla kutlayamıyorum. Fakat Bodrumlu denizcilerin bir temsilcisi olarak olumsuzluklara karşı, geleceğe olan sorumluluğumuzdan dolayı elimden gelen gayreti göstereceğime söz veriyorum" ifadelerini kullandı.
Bodrum'da Belediye Meydanındaki çelenk sunma töreninin ardından Kabotaj Bayramı kutlamalarına Kumbahçe sahilindeki etkinlikle devam edildi. Polis botundan deniz şehitleri anısına denize çelen bırakılarak saygı duruşunda bulundu. Tiyatro ve sinema oyuncuları Salih Güney ve Demiray Erül ile Kanal D'nin 4 Temmuz'da ekrana gelecek yeni yarışma programı 'Alabora'daki bazı yarışmacılarda etkinliğe katıldı. Etkinlikte yüzme, denizden tabak çıkarma, halat çekme, yağlı direkten bayrak alma, denizgüzeli ve pancar motorlu tabir edilen tekne yarışmaları düzenlendi. Halat çekme yarışında Alabora ekibi Kumbahçe takımıyla mücadelesini Kumbahçeli yarışmacılar kazandı. Etkinlikte en heyecanlı yarışma yağlı direkten bayrak almayı Mert Derim kazanarak son altı yıldır üst üste bu yarışmanın galibi olmayı başardı. Bodrum Liman Başkanlığı tarafından, kaymakamlık, belediye başkanlığı, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Denizciler Derneğinin katkılarıyla düzenlenen akşam kutlamalarda sahil etkinlikleri akşam saatlerine kadar sürdü. Hava karardıktan sonrada İskele meydanında halk oyunları gösterisinin ardından kokteyl düzenlendi. Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

FOTOĞRAFLI