Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Güvercinlik Köyü’nde, içme suyu isale hattındaki patlak nedeniyle, 30 ev ve 8 işyerini su basarken, bazı evlerin bahçe duvararı yıkıldı. Bodrum - Milas Karayolu ve sokaklar dereye döndü. Son 6 ay içinde isale hattında 14 kez patlak meydana gelmesi köylüleri isyan ettirdi.
Bugün saat 05.30 sıralarında, Güvercinlik Köyü’nün yakınından geçen içme suyu şebekesinde patlak meydana geldi. Tonlarca su boşa akarak, sokakları dereye dönüştürdü. Birden evlerine dolmaya başlayan suyla yataklarından fırlayan köylüler, neye uğradığı şaşırdı. Kimisi panikle evlerinin terasına kaçarken, kimisi de çocuklarını alıp evlerini terk etti. Yollar, suların önüne katıp getirdiği taş ve kaya parçalarıyla doldu. 30 ev ve 8 işyeri çamurlu suyla doldu. Bazı evlerin bahçe duvarları da yıkıldı. Bodrum-Milas Karayolu da sel suları nedeniyle kısa bir süre kapalı kaldı.
KÖYLÜLER CANINDAN BEZDİ
İsale hattında son 6 ay içinde 14 kez patlatk olması, köylüleri canından bezdirdi. 10 yıldır Güvercinlik Köyü’nde yaşayan emekli elektrik mühendisi 64 yaşındaki Zafer Daylan, evini beşinci kez su bastığını belirtip, “Kimse buna şanssızlık demesin. Çünkü bu kesinlikle AKP’nin hırsızlık yapan müteahhitlerinin işi. İsale hattını, devletin malını çalarak yaptıkları için, vergisini hakkı ile ödeyen vatandaşlar sular içinde boğularak ölmesi için kaderine terk ediliyor. DSİ’nin yaptığı ana isale hattında 6 ayda 14 kez su patlaması olur mu? Jandarma ve kaymakamlık tarafından tutulan hasar rapormarı hikaye. Hiçbir şey yapıldığı yok. Ya evimizi satıp gideceğiz ya da bu hattı iptal etsinler. Emeklilik için cennet köye geldik, su içinde boğulacağız” dedi.
Evini 10 kez su basan, evli ve iki çocuk annesi 49 yaşındaki Gülşen Kaya ise perişan olduklarını söyledi. En son iki hafta önce evinde isale hattı nedeniyle su baskını yaşandığını balirten Kaya, “Artık, ev temizlemekten bıktım. Zaten evde kullanılacak eşya da kalmadı. Neredeyse tamamı su baskınlarında zarar gördü. Çocuklarımın yanına sığınmak zorunda kaldım. Onlar olmasa ne yapardık bilemiyorum. Sular gelmeye başlayınca, tüm komşular birbirimizi uyararak, canımızı kurtarmak için çabaladık. Bu olay gündüz olsa, can kaybı bile yaşanabilirdi. Sokakta, çocuklarımız oynuyor. Biz artık su falan istemiyoruz. Gerekirse suyu kesissinler, korku içinde yaşamaktan bıktık. Ya şebeke yenilensin ya da su verilmesin” diye konuştu.
'İSALE HATTI SERSERİ MAYIN GİBİ'
Mumcular Belediye Başkanı MHP’li Birol Aydın, Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme ile köyde incelemelerde bulundu. Bazı köylüler, Başkan Aydın’a tepki gösterdi. Köylülerin tepkilerinde haklı olduğunu belirten Başkan Aydın, “Bu hattan geçen su çok tazyikli ve yoğun debiye sahip. Bu suya kapılıp, ölen olmaması büyük şans. Olayın maddi boyutu ise dehşet verici. Köyde su basmayan ev ve işyeri kalmadı. İsale hattı serseri mayın gibi ne zaman nerede patlayacağı belli olmuyor. Bu su hattının yenilenene kadar iptal edilmesini Kaymakamlıktan, Valilikten istedim. Ancak, neyi bekliyorlar bilemiyorum. Devlet burada bir facia yaşanmasını mı bekliyor? Zamanında, uygun olmamasına rağmen döşenen cam boru nedeniyle isale hattındaki patlaklar meydana geliyor” dedi.
Muhtar Gereme de isale hattının yenilenip, bir an önce çelik boruların döşenmesini istedikleri söyledi. Su basan ev ve işyerlerinde belediyenin vidanjörlerinin de yardımıyla tahliye çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

YA (AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)