Osman URAS/ BODRUM,(Muğla),() - BODRUM'da imar planları tespit, analiz ve bütünleme çalışması kapsamında düzenlenen toplantıda, ilçenin imar planları konusundaki çarpıklık gözler önüne serildi. Beldeler kapanmadan önce 11 belediyenin olduğu Bodrum'da 51 ayrı plan olduğu ortaya çıktı.
Muğla'nın geçen 30 Mart seçimleri ile büyükşehir olmasının ardından Bodrum Yarımadası'ndaki belde belediyeler kapanarak mahalleye dönüştürüldü. Daha önce Bodrum merkez ve 10 belde belediyesi bulunan yarımada da seçimlerle birlikte tek belediye olarak Bodrum Belediyesi hizmet vermeye başladı. Seçimlerde yeniden belediye başkanı seçilen CHP'li Mehmet Kocadon, geçen 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, mevzuata uygun olarak devam eden inşaatlar haricinde, imara ilişkin diğer bütün faaliyetlerin geçici bir süre durdurulduğunu belirtti.
15 Mayıs'taki inşaat yasağı başlamadan önce gelen bu durdurma dikkat çekerken Kocadon o tarihteki açıklamasında, Bodrum'un farklı yerlerinde imar durumu konusunda uyuşmazlık olduğuna ifade ederek ilçeyi çarpık yapılaşma gibi bir görüntüden kurtarmak için plan bütünlüğüne sağlamaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. Nisan ayından yaşanan bu gelişmenin ardından geçen 4 aylık süreçte yürütülen çalışmalarla ilgili 'Bodrum imar planları tespit, analiz ve bütünleme çalışması' adı altında bir toplantı düzenlendi.
11 BELEDİYEDE 51 PLAN ÇIKTI
Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonundaki toplantıya meslek odaları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı belediye meclis üyeleri katıldı. Şehir plancısı Semra Kutluay, ekibiyle birlikte yaklaşık 4 aylık süreçte Bodrum imar planları üzerine yaptıkları tespit ve analizleri üzerine bir sunum yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Kocadan, Bodrum'un imar planı kaosundan bazı örnekler verdi. Toplantıya gösterilen ilgiden dolayı mutlu olduğunu belirten Başkan Kocadon "O kadar enteresan ki 11 tane belediyemiz vardı. Şu anda elimizdeki verilere baktığımızda Bodrum genelinde 51 plan mevcut. Normalde 11 tane plan olması lazım. Binin üzerinde tadilat işlemi görmüş ama plana işlenmemiş bir durum var karşımızda. Planla çakışmayan yollar var. Planlar belde sınırlarını aşmış birbiri üstüne binmiş" dedi.
Belde belediyeler kapandıktan sonra çalışma başlattıklarını anlatan Kocadon "Bu çalışmaları yaparken hiçbir art niyetimiz yok. Kimsenin yasal hakkını elinden alma gibi bir düşüncemiz yok. Eğer böyle bir düşüncemiz olsaydı bu çalışmaların hepsini kapalı kapılar ardında yapardık. Birlik beraberlik içerisinde sürdürülebilir bir Bodrum için sizlerle beraber ne yapabiliriz onu araştırıyoruz. Özellikle Bodrum'un geleceğinde büyük etken rol oynayan imar planlarımızı nasıl bir düzene sokarız da gelecek nesillere huzurlu ve mutlu bir Bodrum bırakırız onun çabasındayız" dedi.
Kocadon, 4 aylık sürede ortaya çıkan tespitlerin kimseyi karamsarlığa düşürmemesi gerektiğini, kara tablonun güçlerin birleşmesi ve fikir jimnastiği yaparak ortadan kaldırılacağını ve Bodrum'u geleceğe hazırlayacaklarını söyledi.
ANKARA ÇIKARMASI YAPMAK İSTİYORUZ
Salondakilere seslenen Kocadon, katılımcılardan gelecek dökümanlarla Ankara çıkarması yapmak istediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Çünkü hem şehircilik bakanlığımız hem turizm bakanlığımız planlar konusunda yetkili. Onlarla bir görüşme yaptıktan sonra Bodrum Yarımadası planları için büyük bir çalıştay yapacağız. Sizden ricam kısa sürede bize fikir ve düşüncelerini iletirseniz biz bu ayın sonunda Ankara'ya gitmek istiyoruz."
BAŞKA BODRUM YOK
Konuşmasına "Bodrumlu bir aile olarak bu kadar gayrimenkule sahipken bu imar planlarının üzerinde bu kadar çalışmamın ne demek olduğunu anlarsınız" diye devam eden Kocadon sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Belediye başkanı olmadığımı düşünün. Kendimden örnek vereyim. Rantın bu kadar yüksek olduğu bir yerde bu kadar gayrimenkule sahip bir aile olarak ben eğer bu mücadeleyi yapıyorsam sizlerle bizlerle beraber bu mücadeleyi yapacaksınız arkadaşlar. Çünkü bizim başka Bodrumumuz yok. Yanlış imzalar atıp da mahkeme kapılarında hem bürokratlarım hem ben fazla sürünmeyelim arkadaşlar. Arşivleri karıştırdığımızda çok sayıda planlarla ilgili durdurulmuş mahkeme kararları var. Bir çalışma yaptık ve sizlerle paylaşıyoruz."

FOTOĞRAFLI