MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'ndeki 7 tarihi değirmin bulunduğu Değirmenler Mevkii’nde devam eden turistik tesis inşaatını protesto etmek amacıyla eylem yapıldı. Yaklaşık 200 kişinin bisiklet ve düdüklerle katıldığı eylemde doğal ve arkeolojik sit alanının ortasında yapılan inşaatın rant uğruna doğayı ve tarihi katlettiği öne sürüldü.
Bodrum’un 150-250 yıllık tarihi yel değirmenlerinin bulunduğu Değirmenler Mevkii’nde düzenlenen 'Hooop Talanı Durduracağız’ eylemi ve protestosuna Mavi Yol Girişimi Platformu üyeleri ile Bodrum Bisiklet Grubu üyeleri destek verdi. Yaklaşık 80 bisikletlinin Bodrum Belediye Meydanı’ndan pedal çevirerek geldiği Değirmenler Mevkii’ndeki eyleme Bodrum’da yaşayan yabancılar da destek verdi. Eyleme rağmen işçiler inşaatta çalışmaya devam ederken polisler inşaat önünde ve etrafında önlem aldı.
Ellerinde 'Hoop Talanı Durduracağız’ yazılı ve Değirmenler Mevkii’nin fotoğrafının bulunduğu dövizlerle eylem yapan göstericiler, sık sık ’Bodrum’a ve doğaya uzanan eller kırılacak’, ’Direne direne kazanacağız’ sloganları attı ve düdük çaldı.
“RANTIN ÖNÜ AÇILDI”
İnşaatların önünde basın açıklaması yapan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, “3 Mayıs 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve onaylanan yasa ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yerelin elinden alınan bir yetki tanındı. Böyle bir yetki, kollanan kesimlere ayrıcalıklı imar rantlarını aktarmanın yolunu sonuna kadar açtı. Bu yetki Bodrum’da yaşam alanlarımızın talanını kolaylaştırarak kentlerimizin kimliğinin, özelliklerinin ve değerlerinin hızla bozulduğu ve yok edildiği bir duruma sürükleyecek” dedi.
Filiz Dizdar, Bakanlık tarafından yapılan ve yaptırılan planlara askı süresinde itiraz etmeleri ve hatta dava açma yetkilerini kullanmalarını istediklerini belirterek, "Çevreyi korumak yaşamı korumak demektir” dedi.
Dizdar’ın açıklamaları düdük sesleri ve alkışlarla sona erdi. Eyleme katılanlar tarihi değirmenlerin yanında yaklaşık bir saat piknik yaptıktan sonra sessizce dağıldı.
“BURASI DAHA DA GÜZEL OLACAK”
Eylemcilerin ardından açıklama yapan arsa sahibi Ahmet Sinop da yapılan inşaat ile ilgili tüm yasal izinlerin alındığını, yasa dışı hiçbir imalat yapılmadığını söyledi. Ahmet Sinop, "İddia edildiği gibi asla değirmenlere bir zarar gelmeyecek. Zaten arazimizin orayla ilgisi de yok. Burada tek katlı, asla manzarayı bozmayacak 20 villa yapacağız. Yasa dışı hiçbir iş yapmıyoruz. Biz de Bodrumluyuz, Bodrum’un kaybetmesini değil değer kazanmasını istiyoruz” dedi.