Yaşar ANTER- Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - BODRUM Cankurtarma ve Su Sporları Derneği Başkanı Arif Yılmaz, güçleri 30- 70 beygir arasında değişen hız  teknelerinin çocuklara kullandırılmasının tehlikeli olduğunu hatırlattı. Yılmaz, olası  facia meydana gelmeden önlem alınmasını istedi.
Bodrum'da lüks motoryatların uğrak yeri Göltürkbükü ile Turgutreis gibi cennet koylarında, çocukların kullandığı hız tekneleri tehlike saçıyor. 60 kilometreye kadar hız yapabilen bu teknelerin son dönemde kullanım yaşının 7'ye kadar düşmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Çocuklara bu tekneleri kullandırtan yat kaptanları ve anne babalar, büyük tepki çekiyor. Bu durumu 'sorumsuzluk' olarak niteleyen 37 yaşındaki yat kaptanı İlker Kuyrukçu, Göltürkbükü açıklarında seyrederken karşısında 9 yaşında olduğunu tahmin ettiği bir çocuğun kullandığı hız teknesinin çıktığını belirterek, "Gözlerime inanamadım. Bu tekneleri çocukların altına verenler tehlikenin farkında değil mi? Hem kendi çocuklarının hem de başkalarının canlarını tehlikeye atıyorlar" dedi.
Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Su Sporları Komitesi Başkanı olan Bodrum Cankurtarma ve Su Sporları Derneği Başkanı Arif Yılmaz da, şöyle konuştu:
"Yasalara göre sadece 14-16 yaşındaki çocuklar, velilerin onaylaması halinde amatör denizci ehliyeti alabilir. Ancak, bu ehliyeti alsalar bile 7 beygir gücü üzerindeki tekneleri kullanamazlar. Bu ehliyet sadece çok yavaş hareket eden botlar için geçerlidir. Koylarda gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük. 30-70 beygir gücündeki, dev makinalara sahip süret teknelerini çocuklar kullanıyor. Bu işin şakası yok. Bunlar çocuk, kendilerini bekleyen tehlikenin farkında bile değiller. Kaptanlar belki yat sahiplerine şirinlik yapmak için böyle bir yola gidiyorlar ama yarın olabilecek bir faciada onları kimse kurtaramaz. Bu tür davranışları yapanları görenlerin acil olarak Sahil Güvenliğe ihbarda bulunmalarını istiyoruz. Çünkü bu kişiler, sadece çocuklarının değil başkalarının da hayatını tehlikeye atıyorlar."
Sürat teknesini çocuklara kullandırtan yat sahipleri ve kaptanlarını tespit etmeleri halinde bu konuda denetim yapma yetkisi olan Sahil Güvenliğe bildirip, haklarında yasal işlem başlatılması için gereken neyse yapacaklarını belirten Yılmaz, "Bu tekneler, çocukların ellerinde her an birer 'ölüm makinası' olabilir. Bir facia yaşanmadan bu konuda gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI