MUĞLA’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’nde yerleşik yaşayan yabancılar tarafından, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Kanalı’nda, 16 torba çöp toplandı.
Cennetten bir köşe olarak bilinen, dünyaca ünlü Dalyan Kanalı’ndaki kirliliğin önüne geçmek için Hollandalı emekli İngilizce öğretmeni Maria Jonker ve eşi Co Jonker tarafından 5 yıl önce başlatılan temizlik çalışmaları aralıklarda sürüyor. Kendilerine 'River Bums-Kanal Serserileri' adını veren 11 kişilik grup, Kardak Turizm’in yakıt ve tekne, Coroplast’ın poşet sponsorluğunda kanalda temizlik çalışmalarını devam etti. Gün boyu süren, bazı köylülerinde destek verdiği çalışmada, 16 torba dolusu çöp, teneyle kıyıya taşındı. Maria Jonker, Dalyan kanalındaki temizlik kampanyalarına fazla katılımın olmadığını, hala 10-15 kişilik ekiple devam ettiklerini anlatırken şöyle dedi:
"Bu son çalışmamızda, sazlıklar arasında yine çok miktarda birikmiş atık vardı. Balık kutuları, plastik kasalar, bir sandalye, çok sayıda cam şişe ve yine bol miktarda olta kalıntılarına rastladık. Maalesef bir tane de ölü caretta caretta bulduk."
Çevre konusunda eğitimin yetersiz olduğundan yakınan Jonker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok kişi bunun önemini anlamıyor. Yerde naylon poşet görüyor ve onu almadan geçiyor. Sentetik şeylerin ne kadar tehlikeli olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Burası bir turizm beldesi, arnıca insanlar burada doğadan, çevreden, yaban hayatından para kazanıyor ama temizlik konusuna eğilmiyor. Türkçe ve İngilizce Facebook sayfamızdan sürekli yayın yapıyoruz. Doğa ve çevre bilgisini paylaşıyoruz. Ancak, bu yeterli olmuyor. Çevre dostu turizm istiyoruz."

MS(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)