SAMSUN, () - SAMSUN, Sinop, Ordu ve Çorum'da Gezi olaylarının birinci yıl dönemi nedeniyle anma programları düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşe katılanlar sloganlar atıp pankartlar taşıdı.
Gezi Parkı olaylarının birinci yıl dönemi sebebiyle Samsun, Sinop, Ordu ve Çorum illerinde çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımlarıyla programlar düzenlendi. Samsun’daki anma yürüyüşüne katılan yaklaşık 300 kişi İstiklal Caddesi’nde toplandı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, üniversite ve lise öğrencilerinin katıldığı program öncesinde eylemciler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bir grup üniversite öğrencisi Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi grubun elinde bulunan Türk bayrağını indirmeleri ve kortejin en sonunda yürümelerini istedi. Bunun üzerine iki grubun üyeleri arasında tartışma yaşandı. Eyleme katılanların araya girmesi üzerine gerginlik sona erdi. TGB üyeleri ise kortejden ayrıldı. Daha sonra yürüyüş gerçekleştirildi. Programa katılanlar hükümet aleyhine sloganlar attı, üzerinde Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı. Grup Uğur Mumcu Parkı'na gelerek burada Gezi olaylarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra müzik dinletisi gerçekleştirildi.
SİNOP'TA UĞUR MUMCU MEYDANINDA ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
Sinop’ta da yaklaşık 100 kişi Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Slogan atan grup üyeleri ellerinde pankartlar taşıdı. Grup adına açıklama yapan Metin Gürbüz, 27 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’nda yağmaya, talana karşı başlayan nöbetin devam ettiğini söyleyerek, "31 Mayıs’ta 11 yıldır ülkede hüküm süren AKP’nin zulüm ve baskı düzenine karşı gelişen tepki ve itirazlar Türkiye’nin dört bir yanına dalga dalga yayılan halk direnişine dönüştü. Gezi direnişi, AKP’nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Kadınlara, gençlere ve toplumun tüm ilerici-özgürlükçü değerlerine yönelik yukarıdan aşağı gelişen saldırılara karşı, özgürlüğü hedef alanlara karşı özgür bir ülke ve hayat kurma mücadelesiydi" dedi. Basın açıklamasının ardından grup sloganlar atarak Sinop Eski Cezaevi’ne kadar yürüdü.
ÇORUM'DA 200 KİŞİ GEZİ İÇİN YÜRÜDÜ
Çorum’da Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlik saat 18.00’de başladı. Pirbaba Çamlığı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi sloganlar atarak Gazi Caddesi’nde yürüdü. AK Parti aleyhine slogan atan grup belediye binası önündeki parkta yürüyüşe son verdi. Burada basın açıklaması yapıldı. Grup adına konuşan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri asla unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasının program sona erdi.
ORDU'DA GEZİ OLAYLARI BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ İÇİN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Ordu’nun Altınordu İlçesi Düz Mahalle’deki 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanan KESK üyeleri ile Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Komuta Platformu üyeleri hükümet aleyhinde sloganlar atarak döviz ve pankatlarla Sırrıpaşa Caddesi üzerinden Tahıl Pazarı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe çevredeki vatandaşlarda ıslık ve alkışlarla destek verdi. Platform üyelerinin basın açıklamasının ardından yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi.

(MS/RT) (FOTOĞRAFLI)