ANTALYA'da alkollü içki satışı kısıtlamasına uymadığı gerekçesiyle hakkında polisin tutanak hazırladığı büfe sahibi, müşterisinin ılık birasını soğukla değiştirdiğini iddia etti.
Antalya Gazete Bayi ve Büfeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adlıhan Dere, merkez Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerindeki 4 büfe ile markete 22.00- 06.00 saatleri arasında alkollü içki sattığı gerekçesiyle tutanak tutulduğunu kaydetti. Bu tutanakların Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na (TAPDK) gönderildiğini anlatan Dere, ilerleyen günlerde esnafın tutanaklar hakkında savunma yapacağını, esnafın savunmasına göre işyerlerine TAPDK tarafından 29 bin 300 liradan 147 bin liraya kadar ceza kesilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
41 ESNAF İŞYERİNİ KAPATTI
Alkollü içeceklerin satışına dair kısıtlamanın 9 Eylül'den itibaren uygulanmaya başladığını hatırlatan Dere, o tarihten itibaren odaya üye 41 esnafın vergi dairesinden kaydını sildirerek, işyerini kapattığını söyledi. Esnafın yaşadığı sıkıntıları anlatan Adlıhan Dere, şöyle konuştu:
"Esnafın bir çoğu işyerini kapatma noktasına geldi. Borçla ya da kredi çekerek işyeri açan esnafımız yüksek kira ücreti ödemesi gibi nedenlerle zor durumda. Saat 22.00'dan sonra alkollü içecek satışının yasaklanmasının ardından çoğu market bu saatte dükkanını kapatıyor. Yasaklara uymadığı gerekçesiyle tutanak tutulan esnafımız en az cezada taban fiyat olan 29 bin lirayı bile ödemekte zorlanacak. Dükkanında 10-15 bin civarında ürünü bulunan kişi, iş yerindeki malları satsa bu parayı ödeyemez."
Muratpaşa İlçesi Dutlubahçe Mahallesi'nde Gümüş Kapı adlı büfede sat 22.00'dan sonra alkollü içecek sattığı gerekçesiyle polis tarafından tutanak hazırlanan büfe sahibi Gökhan Yılmaz, müşterinin yanında getirdiği ılık biraları soğuğuyla değiştirdiğini, bu nedenle de satış kısıtlamasına uymadığı gerekçesiyle hakkında tutanak tutulduğunu öne sürdü. Yılmaz, TAPDK'ya yapacağı savunma sonrasında para cezası kesilirse mahkemeye başvurup, hakkını arayacağını söyledi.
TUTANAK İŞLEME ALINMIŞ
İhbar üzerine büfeye geldiklerini söyleyen polisin, hazırladığı tutanağı okutturmadan imzaladığını iddia eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Cumartesi günü saat 23.00 gibi bir müşteri geldi sigara aldı ve yanında getirdiği iki birayı da ılık olduğu için soğuklarıyla değiştirmek istedi. Ben de sıcak biraları soğuklarıyla değiştirdim. Dışarıda polis bekliyormuş, müşteriyi tutup içeri geldi. Kimliğimi istedi, dışarı çıkıp polis aracında tutanak hazırladı. Müşteriye tutanağı imzalattı. Ben kabul etmedim. Polis şikayet üzerine geldiğini şikayet eden kişinin işlem yapıldığını görmesi için, tutanak hazırladıklarını ve tutanağı işleme sokmayacaklarını belirterek bana okutmadan, tutanak nüshası vermeden beyaz kağıda yazdıklarını imzalattırdı. Sonra öğrendik ki tutanak işleme alınmış."
Biraları değiştiren müşterinin daha sonra iş yerine geldiğini ve polisin yönlendirmesiyle tutanağı imzaladığını söylediğini anlatan Yılmaz, “Polis müşteriye 'büfeciyi korkutmak ve şikayet eden kişi geldiğimizi görsün diye tutanak hazırladık' diyerek tutanağı imzalatmış. Ben rutin bir işlem zannettim. Polisler sürekli buraya geliyor, bir olay olduğunda bizden de bilgi alıyorlar" diye konuştu.