Emre BAYLAN/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şebnem Gökçeoğlu, dün yaptığı üç final sınavında da farklı yönleriyle Soma'da 301 madencinin öldüğü faciayla ilgili sorular sordu.
Doç. Dr. Gökçeoğlu, AÜ Hukuk Fakültesi'nde dün gerçekleştirdiği Sosyal Güvenlik Hukuku final sınavında, örnek olay olarak Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasını verdi. Olaya bağlı 8 sorunun yer aldığı sınavda, Soma'daki maden faciası, "Manisa'nın Soma ilçesinde, (S) A.Ş. tarafından işletilmekte olan kömür madeninde, 13.5.2014 tarihinde bir yangın çıkmış ve bu yangından dolayı madende çalışmakta olan 787 işçiden 301'i karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetmiştir. 486 işçi ise yangından kurtarılarak en yakın devlet hastanesinde tedavi altına alınmıştır" şeklinde özetlendi.
Facianın ardından karşılıklı iddiaların sıralandığı örnek olay gerçeğiyle birebir örtüştürülerek verildi. Olayın devamı sınavda şu şekilde özetlendi:
"Yangının ortaya çıkmasında ve bunun neticesinde işçilerin hayatını kaybetmesinde, önceden karbonmonoksit seviyesi tehlikeli sınırı aşmış olmasına rağmen, yetkili amirler tarafından çalışmanın sürdürülmesi yönünde talimat verildiği, koruyucu gaz maskelerinin eski ve yıpranmış olduğu, acil durumlarda sığınma imkanı sağlayan yaşam odalarının bulunmayışı gibi hususların etkili olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştır. (S) A.Ş. ise bu iddiaları reddederek, olayda gerekli tüm tedbirleri aldığını ileri sürmüştür. Olayın öncesinde hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde hem de işyerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının raporlarında, işyerindeki üretimin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olduğu tespit edilmiştir."
Final sorusunda bu özetin ardından, öğrencilerin faciaya ilişkin teknik mevzuat ve ilgili yasalar çerçevesinde 8 soruyu yanıtlaması istendi.
SOMA İŞ KAZASI MIDIR?
Doç. Dr. Gökçeoğlu, yine aynı gün gerçekleştirdiği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Sosyal Politika ve Sosyal Haklar final sınavında da 10 puanlık "Soma'da gerçekleşen maden faciası iş kazası mıdır? Niçin? Gerekçeli olarak açıklayınız" sorusunu yöneltti.
SANAT VE HUKUKTA KÖMÜR
Doç. Dr. Şebnem Gökçeoğlu'nın AÜ Hukuk Fakültesi 1'inci sınıf öğrencilerine Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç'la birlikte verdikleri 'Sanat ve Hukuk' dersinin final sınavında da Soma vardı. Gündüz Vassaf'ın 'Cehenneme Övgü' kitabından 'Anne üşüyorum. Sobayı yakamaz mısın?/ Kömürümüz yok./ Neden?/ Çünkü paramız yok./ Neden?/ Çünkü baban işini yitirdi./ Neden?/ Çünkü fazla kömür var.' diyaloğunun verildiği sınavda, öğrencilerin söz konusu diyaloğu ders kapsamında işlenen konular, okudukları kitaplar, makaleler ve izledikleri filmler ışığında değerlendirmesi istendi.
SORULARIN ARDINDAN ÇALIŞTAY BAŞLIYOR
Aynı gün gerçekleştirdiği üç final sınavında da öğrencilerine Soma'da yaşanan maden faciasını soran Doç. Dr. Gökçeoğlu, öğrencilerin derslerde öğrendiklerinin gündelik hayata uyarlamasını sağlamak amacında olduğunu söyledi.
Soma'da yaşanan maden faciasının acılarının taze olduğunu ve konuyla ilgili hukuk süreci de devam ettiği için belli duyarlılıkları gözettiklerini kaydeden Doç. Dr. Gökçeoğlu, AÜ Hukuk Fakültesi olarak Soma'daki faciaya ilişkin çalıştay düzenleyeceklerini kaydetti. 12 Haziran Perşembe günü Hukuk Fakültesi'nde 'Soma Faciasının İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Açısından Değerlendirilmesi' başlıklı çalıştay yapacaklarını anlatan Doç. Dr. Gökçeoğlu, amaçlarını 'maden sektörü başta olmak üzere, riskli sektörlerde iş kazalarını önlemeye yönelik alınabilecek hukuki tedbirlere ilişkin geniş kapsamlı bir araştırma projesine başlamak' olarak özetledi.

EB(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)