ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Geliştirme Vakfı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, kampusun bulunduğu arazide ağaçlandırma kampanyası başlattı. 'ODTÜ Ormanı'nın geliştirilmesi amacıyla ODTÜ Geliştirme Vakfı işbirliği ile başlatılan 'Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden' kampanyası kapsamında, ODTÜ’lüler ve doğaseverlerin destekleri ile 300 bin fidan dikilmesi hedefleniyor.
ODTÜ, kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği ve bir gelenek haline getirdiği belirtilen ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Ankara’ya 'bozkırın ortasında' kazandırdığı ormanı geliştirmek üzere Ahlatlıbel ve Eymir Gölü çevresinde ağaçlandırma kampanyası başlatıyor. ODTÜ ve ODTÜ Geliştirme Vakfı işbirliğinde, 'Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden' sloganıyla faaliyete geçirilen kampanya ile, ODTÜ arazisinde ve Ankara’da orman varlığının artırılması, etrafında yeşil kuşaklar oluşturulması, gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir ülke bırakılması hedefleniyor. 300 bin ağaç dikilmesi hedeflenen kampanya süresince 2 bin 560 dekarlık orman alanı rehabilite edilerek verimli hale getirilecek ve 1000 dekar alan ağaçlandırılarak orman varlığı artırılacak.
KUŞ TÜRÜ İLE MEMELİ VE SÜRÜNGENE YAŞAM ALANI
Ankara Valiliği’nin izniyle başlatılan 'Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden' kampanyası kapsamında Türkiye genelinde toplanacak nakdi yardımlar kullanılarak yapılacak ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması ile 'ODTÜ Ormanı'nın geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede Orta Anadolu'da yok olmaya yüz tutmuş bitki türleri için doğal bir çevre yaratılırken, bu doğal çevrede kurt, tilki, keklik, tavşan, yılan, kaplumbağa gibi türlerin yanı sıra, 140’tan fazla kuş türü ile çok sayıdaki memeli ve sürüngene yaşam koşulları da sunulacak.
ODTÜ Geliştirme Vakfı adına açıklama yapan Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aydın, bu sayede ODTÜ arazisinde bulunan orman ekolojisinin gelişimi ve korunmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.
Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ise ODTÜ’de ağaç dikmenin üniversitenin kuruluşundan bugüne sahip çıkmanın bir ODTÜ geleneği haline geldiği belirtti. Rektör Acar, "Kampanya kapsamında ağaçlandırma çalışmalarına Ahlatlıbel ve Eymir Gölü çevresinde yer alan bozuk orman alanlarını ve ağaçsız bölgeleri ağaçlandırarak başlatacağız. Kampanyanın 300 bin ağaç hedefine ulaştığımızda, 2 bin 560 dekarlık orman alan rehabilite edilerek verimli hale getirmış ve 1000 dekar ağaçsız veya erozyona maruz orman alanlarını ağaçlandırmış olacağız" dedi.
Bu kapsamda ilk ağaç dikim şenliğini 20 Nisan 2014 Pazar günü Ahlatlıbel’de yapmayı planladıklarını söyleyen Rektör Acar, 'Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizdenö kampanyası ile ODTÜ öğrencileri, mensupları, mezunları ve tüm doğaseverlerle birlikte ODTÜ Ormanı’na, Eymir Gölü’ne ve doğaya sahip çıkmaya devam edeceğiz. ODTÜ’lülerin ve doğa dostlarının vereceği desteklerle sağlanacak fidanları dikmek için yine hep birlikte olacağız. Tüm ODTÜ’lülerin ve doğaseverleri ağaç dikme şenliğimize bekliyoruz" diye konuştu.

BT(AY/SS) (FOTOĞRAFLI)