BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti ile ilgili olarak, “Seçim endeksli bir ziyaretin olması, doğrusu Kürt siyasal hareketi, partimizi ve Kürtleri üzmüş durumdadır” dedi.
BDP İstanbul İl Eş Başkanları Emrullah Bingül ve Arife Çınar, 24 Kasım Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda ‘Diren Rojava; İstanbul Seninle’ adıyla Rojava'ya destek için yapılacak mitinge ilişkin il binasında bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Emrullah Bingül, Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyareti ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bizim ve DTK genel merkezi bu yönlü değerlendirmelerini yaptılar. Elbetteki sayın Barzani’nin Amed’i ziyaret etmiş olması önemliydi. Güney Kürdistan ve Kuzey Kurdistan Kürtleri'nin temsiliyetlerinin buluşması anlamında önemli olacaktı. Dolayısıyla şöyle bir itirazımız var; Tam da seçim arefesinde AKP hükümetinin sayın Öcalan tarafından başlatılmış olan demokratik çözüm sürecine yönelik demokratik somut adımların atılmamış olması, bu süreci akamete uğratacak bir sürece dönüştürdüğü bir dönemde seçim endeksli bir ziyaretin olmuş olması doğrusu Kürt siyasal hareketi, partimizi ve Kürtleri üzmüş durumdadır. Ancak partimizin genel merkezi, eş başkanlarımızın değerlendirmesi şu boyuttadır. Artık Kürtler geçmiş dönemlerinden iyi dersler çıkarmak suretiyle kendi ulusal birlikteliklerini, ortak değerlerini, korumaya yönelik hassasiyetlerini dünden daha fazla ortaya koyacaklardır.” “EN ÖNEMLİ HEDEF KÜRT ULUSAL KONFERANSININ TOPLANMASIDIR”
Başbakan Erdoğan’ın değerlendirmeleri ve açıklamalarını önemsediklerini ifade eden Bingül, şöyle devam etti:  “Bir beklenti içerisine de koydu kamuoyunu. En önemli ifadesi şuydu: ‘Biz bu süreci devam ettireceğiz’ dedi. Bizce de devam ettirilmelidir. Ancak bu sürecin en önemli muhatabı sayın Öcalan, kendisiyle yapılan görüşmelerde bu sürecin gidişatı konusunda sıkıntılarını ifade etti. Bu başlatılan sürecin anlamlı bir müzakereye dönüştürülmesi gerekir. Bizim sayın Başbakan’dan beklentimiz sayın Öcalan’la ve Kürt siyasal hareketleriyle bu süreci anlamlı bir müzakereye dönüştürmek suretiyle gerçekten umut edilen nihai bir barışa götürülmesidir.” dedi.  Bingül, “En önemli hedef. Her yerde buluşması, yapılması planlanan Kürt Ulusal Konferansının toplanmasıdır. Umut ediyoruz ki, sayın Barzani ve Güneyli Kürt partileri bu yönlü engellerini ortaya kaldırarak kendi sorunlarımızı, kendi sıkıntılarımızı, tartışacağımız bir platformu yapabilme şansımız olur“ diye konuştu.
“BİRAN ÖNCE 10 BİNE YAKIN KCK’Lİ TUTSAKLAR SALIVERİLMELİ”
Başbakan Erdoğan’ın ‘Silahlar sussun, cezaevleri boşalsın’ ifadesinin de önemli olduğunu söyleyen Bingül, “Aylardır BDP bu sürecin devamı konusunda bu yönlü ifadelerini ortaya koymuştu. Demek ki, bu Kürt halkı tarafından talep edilen beklenilen bir durumdur ki, sayın Başbakan Amed’te bu ifadeyi kullanmak durumunda oldu. Beklentimiz o ki, bu sürecin devamı noktasını sağlayabilmesi için bir an önce 10 bine yakın KCK’li tutsakların salıverilmesi, özgürlüklerine kavuşması.  Sayın Öcalan’ın müzakere şartlarının oluşturulması, müzakerelerin derinleştirilebilecek bir ortamın oluşturulması, bunların olması halinde dünkü Diyarbakır ziyareti tarihi bir yapıya dönüşmüş olacaktır” diye konuştu. “MİTİNGTEN SONRA DEĞERLENDİRMELERİMİZİ DAHA NET BİR ŞEKİLDE YAPMIŞ OLACAĞIZ”
Bingül, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı ile ilgili soru üzerine de, “Biz Rojava mitingi için bir araya geldik. 24 Kasım’a kadar tamamıyla bütün çalışmalarımız mitingin organizasyonuyla ilgili. Elbetteki seçimi kendi içimizde değerlendiriyoruz, tartışıyoruz, konuşuyoruz Halkların Demokrasi Partisi olarak. Elbetteki mitingten sonraki hafta o yönlü değerlendirmelerimizi daha net bir şekilde yapmış olacağız. Şu an gündemimiz Rojava mitingidir” dedi. EZİLEN HALKLARIMIZA ÇAĞRIMIZDIR Toplantıda basın açıklamasını okuyan İl Eş Başkanı Arife Çınar,  şunları söyledi:  “Ortadoğu halklarına kan kusturan köleci Roma’ya karşı yalınkılıç ortaya çıkan İsa peygamberin çıkışı ile tüm dünyanın muazzam değişime uğradığına nasıl şahit olduysak, yine Arabistan çöllerinde bir fakir ailenin evladı olarak dünyaya gelen Hz. Muhammed’in direnişi nasıl ki bu coğrafyaya yepyeni bir nizam getirdiyse, Rojava devrimi de bölge halklarına böyle bir kurtuluşu müjdelemektedir.  Tüm ezilen halklarımıza çağrımızdır. Rojava devrimine karşı gerçekleştirilen saldırı ve komploları boşa çıkarmak, direnen Rojava ve Suriye halklarınının onurlu mücadelesine güç ve destek sunmak için; halklarını birbirine kırdırırak Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmek için çevirmek isteyen gerici güçlere karşı onurlu bir barış, adalet , eşitlik ve özgürlük talebini haykırmak için sesimizi yükseltelim.” Çınar ayrıca mitingin BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk’ün de katılımıyla gerçekleştirileceğini ifade etti.