BİNGÖL'de dernekler ve sivil toplum örgütleri tarafından ilk kez 'Zaza dil şöleni' düzenlendi. Zazaca türkülerin söylendiği şenlikte, Zazaca yayınlanan kitaplar satıldı.
Bingöl'de Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, İstanbul Zaza-Der ve Almanya'da faaliyet gösteren Zaza Gemeinde in Deutschlan'in ortaklaşa organize ettiği, 'Zaza dil şöleni' Bingöl Gençlik Spor Merkezi Spor Salonu’nda yapıldı. Şölene Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Selcan, Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi İlyas Arslan, Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, Alman ve Zaza Dil Öğretmeni Mehmet Mükan, İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren konuşmacı olarak katılırken, mahalli sanatçılar şölende Zazaca türküler söylendi.
Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Doktor Zülfü Selcan, "Böyle bir şenlik çoğunluğu Zaza olan Bingöl’de bir ilk olarak yapılmaktadır. Bu da olumlu bir çalışmadır. Ülkemizde de dillerin serbest olması bu yerli dillerin artık kanunen de tanınması, üniversitelere girmesi, anadil eğitiminin başlaması tabi ki ülkemiz için, geleceği için güzel bir çalışmadır. Çünkü bu diller ve kültürler hepsi ülkemizin zenginliğini temsil etmektedir" dedi.
Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, şenliğin amacının kendi dil ve kültürlerine sahip çıkmak olduğunu belirtti. Bukan, şunları söyledi:
"Kendi dil kültürümüze sahip çıkmak, bunu yaşatmak için dernek oluşumuna gittik. Zazaca için de anayasal güvence istiyoruz ve ülkemizdeki diğer tüm dillerin anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz. Zazacanın da ülkemizdeki önemli büyük dillerinden olduğunu, köklü bir dil olduğunu söyleyerek, okullarda okutulmasını istiyoruz. Radyo ve Televizyon halkımız bize şunu söylüyor; biz unutulduk mu? Bize bir açılım yok mu? Neden zazaca bir radyo ve televizyon yoktur? Bunun akabinde hükümetimizden bir zazaca radyo ve televizyon kanalı istiyoruz."