AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir’de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı TCDD Liman İşletmeleri’ne yönelik operasyonu değerlendirirken "Zamanlaması yönünden anlamlı buluyurom" dedi.
Geçen hafta sonu İzmir’e gelen ve bugün ilk kez seçim çalışmasına başlayan Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, meslek odalarını gezdiği sırada İzmir Liman İşletmesi’ne yönelik beş ildeki operasyon haberini aldı. Binali Yıldırım, Deniz Ticaret Odası’nı ziyareti sırasında kendisine bu konuyu soran gazetecilere şu yanıtı verdi:
“Olay tazedir bilgimiz sınırlıdır. Ziyaretlere gelirken haberim oldu. Elde edebildiğimiz bilgiye göre 2011 yılının başlarında bir şikayet üzerine yükleme boşaltma işlemleriyle ilgili başlatılan bir soruşturma. 2011 geçmiş 2012 geçmiş 2013 geçmiş 2014 yılının başında ben bunu halkımızın takdirine sunuyorum ve anlamlı buluyorum. Zamanlaması yönünden anlamlı buluyorum. Bir yerdeki usulsüzlük ve yanlışlık varsa ortaya çıkması hepimizin ortak arzudur. Ama bunları ortaya çıkarmak için üç yıl neden beklendi. Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı bunu da soruyoruz. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi, üç yıl suç işlenmesine neden göz yumuldu? Bunun da kamuoyuna açıklanması gerekiyor."
Son zamanlarda işin farklı bir boyuta ulaştığı görüşünü savunan Binalı Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Davulla zurnayla merasimle insanlar evlerinden toplanıyor daha neyle suçlandıkları bilinmeden toplum gözünde suçlu oluyorlar. Eğer bunu yapmaya devam edersek ülkede kamu adına iş görenleri kaybederiz. Kimse iş yapmaz. Hakim ve savcıların oturdukları binaların ihalesini bile yapmazlar. Yapılan her işte mutlaka bir şey bulmak isterseniz bulursunuz. Bir temizlikçi çağırın. 40 tane kusur bulursunuz. İş yapmak ortaya bir ürün koymak, önemli olan budur.”
"SUÇLA MÜCADELE EDEYİM DERKEN SUÇA TEŞVİK EDİLİYOR"
Ak Parti İzmir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binalı Yıldırım, 2011 genel seçimleri öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun Ak Parti’yi olumsuz etkilediğini öne sürerek, şöyle konuştu:
"2011 yılında başlatılan soruşturma üç yıl aradan sonra operasyon yapılıyor. Bunun izahı ne? Anlamı ne? Seçim sürecini sabote etmeye, yanlış algı yaratmaya yönelik bir faaliyet. Alnımız ak, yaptığımız işler konusunda. 11 yıllık bir müktesebatımız var. 150 milyar altyapı yatırımı yaptık. 268 milyarlık bir bütçeye hükmettik, hesabını da verdik vermeye de devam ederiz. Tereddüdümüz yok. Bu filmi 2011 seçimlerine 20 gün kala da gördük. İzmir’de belediyede aynı operasyon yapıldı ve o seçimin bize bir maliyeti oldu. Aynı şeyler tekrarlanıyor. Bunlar artık geçerli şeyler değil, bu yolla kimse sonuç alamaz. İnsanları yargılamadan toplum nezdinde mahkum etmenin hukuk olmadığını, hukuku katletmek olduğunu söylemek zorundayım. Bu hazırlık soruşturması. İnsanların adresleri belli. Sabah saat 06.00’da evine gidip evinden almanın ne anlamı var? Kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez. Üç yıl oturup, üç yıl sonra düğmeye basacaksınız. Suçla mücadele edeyim derken, suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez.”
BACANAK SORUSU
Bu arada operasyonda gözaltına alınan İstanbul merkezli holdingin patronu M.C.B.’nin yanında çalışan bacanağı C.H.’nin de arananlar arasında bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Kendisi ile görüşmedim. Alındı mı verildi mi bilmiyorum. Benim elimde bir bilgi yok” dedi.
ODA BAŞKANI DA GÖZALTINDA
Bu arada Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ö. de operasyon kapsamında gözaltında olduğu, Binalı Yıldırım'ın ziyaret sırasında ortaya çıktı. Bu nedenle Binali Yıldırım'ı Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Delogh karşıladı.
Delogh, "Arkadaşımız bilgisine başvurulmak üzere çağırıldı. Bu tür işlerle ilgisi olamaz" dedi. Yıldırım da, "Ben de destek olmak üzere geldim, programımı iptal etmedim'' diye konuştu.