DENİZLİ Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Çubukçu, bilinçsiz klima kullanımı konusunda çeşitli uyarılarda bulundu. Çubukçu, yaz aylarında bilinçsiz klima kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını, bu sorunlardan birinin de baş, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılar olduğunu söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Çubukçu, özellikle fıtık ve kireçlenmeyi de içeren dejeneratif boyun hastalıkları ve miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu gibi kas kaynaklı hastalıklara bağlı ağrıların klimaların yanlış kullanılması sonucu şiddetlendiğini belirtti. Uz. Dr. Çubukçu, ŞÖYLE DEDİ:
"Yapılan araştırmalar, vücuda direkt soğuk hava teması sonrası gelişen biyoelektrik aktivite değişikliğinin tetik noktaları uyardığını göstermiştir. Bunun sonucunda ağrısız tetik noktalar aktifleşerek ağrılı hale gelmekte, ağrılı olanlar ise daha da şiddetli ağrıyla kendini göstermektedir." 
Klimanın vücutla doğrudan temas ettirilmemesinin önemine değinen Çubukçu, şöyle devam etti:
"Klima kullanımında en önemli sorun, soğuk hava akımının vücuda doğrudan temas ettirilmesidir. O halde, her şeyden önce klimanın karşısında oturulmamalı, çalışma veya oturma düzenleri buna göre dizayn edilmelidir. Klima kullanırken, doğrudan değil, dolaylı soğutma tercih edilmelidir. Bunun için hava akımı tavana, duvara, otomobilde ise cama veya kapılara yönlendirilmeli, hızını yitirdikten sonra ortamda dağılması sağlanmalıdır. Bir diğer nokta klima ısısı çok düşük sıcaklıklara ayarlanmamalıdır. 20-21 santigrat dereceler, hem kas sağlığı için hem de yazlık kıyafetlerle bunalmamak için uygun sıcaklıklardır."

FOTOĞRAFLI