Ramazan ÇELİK/HATAY, () - HATAY'ın merkez Antakya İlçesi'ndeki, sokaklarında ve evlerde 4 yıldır çökmelerin meydana geldiği Güzelburç Mahallesi, 3 üniversitenin bilim adamlarından oluşan bir heyet tarafından incelemeye alındı.
400 haneli Güzelburç Mahallesi'nde 4 yıl önce başlayan çökmeler nedeniyle mahalle sakinleri korku içinde yaşarken, 40 ev de kullanılamaz hale geldi. Çökmelerin devam etmesi ve konunun geçen ay basında geniş yer almasının ardından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş'ın girişimleriyle Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Galip Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim görevlisi Cenk Yaltırak, Mustafa Kemal Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semir Över'in de aralarında bulunduğu heyet mahalleye giderek çökmelerin nedenini bulmak için incelemelerde bulundu.
RAPORLARIMIZ DİKKATE ALINMADI
İncelemeler sırasında heyettekiler mahalle sakinleriyle de görüşüp çökmelerin ne zaman ve nasıl meydana geldiği konusunda bilgi aldı. Bilim adamlarının incelemelerinden memnuniyet duyan Güzelburç Mahallesi sakinleri, bazı evlerin kullanılamaz duruma getiren çökmelere sarsıntıların neden olduğunu, sarsıntıların daha çok gece saatlerinde meydana geldiğini belirtirken, son 2 ayda da arttığını söyledi.
İlk incelemelerin ardından bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Galip Öztürk, mahalleye 2007 yılında kalabalık bir ekiple geldiklerini belirterek, "Buradaki çatlakla ilgili olarak çalışmak yapmak üzere o günden bu yana iki tane proje hazırladık. Fakat o projeler devletin ilgili kurumları tarafından ilgi görmedi. Daha çok yerel bir sorun olarak görüldü. O zaman çare bulunsaydı şimdi bu sorun çözülmüş olurdu" diye konuştu.
Sarsıntıların altında yapısal bir değişimin yattığını belirten Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak ise, "10 bin yıllık tarihi olan bir bölgedeyiz. Etrafta bir sürü aktif fay var. Sarsıntıların sebebini öyle bakıp söylememiz mümkün değil. İyi bir bilimsel araştırma yapmak gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Semir Över de şu an için ön izleme yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Öncelikle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a bizi burada bir araya getirdiği için teşekkür ediyoruz. Buradaki sarsıntıların bir kaç bileşkenden oluştuğunu söyleyebiliriz. Yani tek bir nedene bağlayamayız. Detaylı, bilimsel dayanağı olan çalışmalarla elde edeceğimiz sonuçlara dayanarak sorunu çözeceğiz."

FOTOĞRAFLI