İZMİR Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi'nde, Beyşehir Gölü'ndeki endemik balık türü Kababurun Balığı'nın (kızılkanat) balığının kontrollü şartlarla üretimini gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde yürütülen 'Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II : Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması' projesinde ilk sonuçlar alındı. Beyşehir Gölü'ndeki endemik balık türü Kızılkanat anaçları, İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi'ne getirilip hormon uygulamasıyla kontrollü şartlarda yavru üretimi gerçekleştirildi.
Kızılkanatların dünyada ilk defa İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde kültüre alındığı projede üretim evreleri hakkında bilgi veren Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, şunları söyledi:
"Beyşehir Gölü'ne endemik olan bir tür Kızılkanat balığının kontrollü şartlarla üretimini gerçekleştirdik. Projemiz Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hizmeti kapsamında. İki aşamanın birincisinde ekosistemin mevcut durumunu kontrol ettik. 2. aşamada ise nesli tükenmek olan türü koruma altına aldık. Dünyada tek olan Kababurun balığını yakalayarak tesisimize getirildi. Anaç balıklarımıza adaptasyonu yapılarak hormon uygulaması yaptık. Bu süreçlerden sonra yumurtalarımız kuluçlama periyoduna girdi. 96 saat sonra yavru aşamasına dönen sistemde yüzde 95 başarı oranı gerçekleştirdik. Şimdi ise yavrular büyütme özelliğine başlandı. Ağustos ayında yavrular 3 ile 5 gram ağırlığına gelecek. Bakanımız Veysel Eroğlu ile birlikte bu yavruları Beyşehir Gölüne tekrar salacağız. Orman Su İşleri Bakanlığının görevlendirmesi ile akademik camia olarak bütün teknik period ve süreci yöneterek ortaya çıkacak ürünlerin tekrardan doğaya salınması ile Türkiye'de bir ilki yapmış oluyoruz. Şu anda 20 bin civarında yavru ürettik böylece bu türün sürdürülebilmesine katkıda bulunmuş olacağız."

EA(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)