İSTANBUL, () Beyoğlu Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan “Mikrokredi Projesi”, Beyoğlu’nda yaşayan 65 kadının hayatını değiştirdi. Dünya Kadınlar Günü’nde bir araya gelen 65 kadın Kasımpaşa Sosyal Markette düzenlenen toplantıda, yaptıkları ürünleri tanıttılar.
Böylesine anlamlı bir günde kadınlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan “Kadınların artık şiddet mağduru olaylarla gündeme gelmelerini istemiyorum. Kadınımıza yönelik bu şiddeti uygulayan herkesi kınıyorum” dedi. Mikrokredi projesinin kadınlarda girişimcilik ruhunu geliştirdiğini belirten Demircan “Bizim kadınlarımızın ellerinden her türlü iş gelir. Mikrokredi projesinde küçük bir kredi veriliyor ama bu kadında girişimciliği tetikliyor. Hanımların zihnine bunu yerleştiriyor” dedi.
Kadınlara özel Pazar yeri
Kadınların artık daha rahat ve hijyenik ortamlarda satış yapabileceklerini ifade eden Demircan “Size burada 2 müjde vereceğim. İlki; sizin için yeni Pazar yerleri kuracağız. Belediyenin kontrolünde bölümler açılacak. Bu projeyi Mayısta hayata geçireceğiz. Tüm kadınlara hijyenik ortamlarda çalışma imkanı sağlayacağız. Mikrokredi kullanan ne kadar bayan varsa özel yer temin edeceğiz. Diğer haber ise; girişimcilerimize özel internet sitesi ve kitapçık bastıracağız. Bu kitapçıklarda sizleri tanıtıp ne işler yaptığınızı anlatacağız. Ardından kapı kapı dolaşıp esnaflara dağıtacağız. Esnafı da bu ürünleri alması için teşvik edeceğiz” diye konuştu.
Mikrokredi Projesi'nin Türkiye’de başlatılmasına katkıda bulunan Prof. Dr. Aziz Akgül “Bugün itibarıyla 65 ilde ve 105 bölgede 67 bin 500 kadınımıza mikrokredi desteği sağladık. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da yardımıyla bu projeyi Beyoğlu’na taşıdık. Bu projede öncülük yaptığı için Beyoğlu Belediyesi’ne ve başkan Demircan’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Hayatımız değişti”
Mikro kredi kullanan kadınlar adına konuşan Hürmüz Işınal ise, mikro kredi kullanarak para kazanmaya başladıklarını belirterek, “Evlerimizde oturuyorken, mikro kredi uygulamasıyla hayatın içine girdik. Artık kendi paramızı kazanıyoruz, aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.
Mikro kredi kullanarak hazırladığı yemekleri lokantalara sattığını belirten Ayşe Yılmaz ise “Daha önce kendimi yetersiz hissediyordum. Çünkü sadece ev işlerini yapıyordum. Ancak Beyoğlu Belediyesi’nin Semt Konakları’na geldiğimde bu Mikro Kredi uygulamasını duydum, hemen başvurdum. Aldığım parayla malzeme aldım ve mahallemizdeki lokantaya yemek yapmaya başladım. Şimdi her gün birkaç tencere yemek satıyorum. Aldığım kredileri de kolay bir şekilde ödüyorum” dedi.

(BB) (FOTOĞRAFLI)