TOKAT'ın Turhal İlçesi'ne bağlı Şenyurt Beldesi'nde doğan beyaz manda yavrusu görenlerin şaşırttı.
Şenyurt Beldesinde hayvancılık yapan 28 yaşındaki Yıldırım Seçkin'e ait manda çiftliğinde 15 gün önce diğer cinslerinin aksine beyaz renkli dişi bir yavru manda dünyaya geldi. Dünyada eşine az rastlanan beyaz manda yavrusunu gören Seçkin ve yakınları şaşırdı. 'Karbeyaz' adı verilen yavru mandayı görmek için belde sakinleri ahıra geldi. Beldede ilgi odağı olan yavru mandanın beyaz doğmasının ardından Yıldırım Seçkin durumu Pazar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdi. Beldeye gelen yetkililer yavru mandayı inceledi.
"İLK DEFA KARŞILAŞTIK"
Manda sahibi Yıldırım Seçkin, "Biz ilk defa böyle bir şeyle karşılaştık. İlk gördüğümüzde şaşırdık. Duyanlar merak edip görmeye geliyorlar" dedi.
Tokat Manda Yetiştiricileri Derneği Başkanı Muzaffer Keser, işletme sahiplerinin kendilerini arayarak durumu anlattığını söyleyerek, "Biz de geldik gördük. Ben 45 yaşındayım böyle bir şeyle ilk defa karşılaşıyoruz. Hocalarımızla görüştük 'bu normal bir şey değil' diyorlar" diye konuştu.
"PİGMENT EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANAN BİR DURUM"
Pazar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Çelik ise yavru mandanın beyaz doğmasının sık görülen bir olay olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Aslında anormal bir durum. Damızlık niteliği taşımayan bir hayvan. Biz de ilk kez gördük. Renk eksikliğinden kaynaklanan bir durum olduğundan dolayı normal bir durum değil. Vücuda renk veren pigment eksikliğinden kaynaklanan bir durum. Bu hayvan güneşe bakamaz, derisi çok hassas olur."

MT,FY(EA/AAA) (FOTOĞRAFLI)