MANİSA'da SGK tarafından İl Müdürlüğü binası olarak yıllardır kullanılan ve Beyaz Fil adıyla bilinen binanın satışa çıkarılması üzerine başlayan tepkiler sürüyor. MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yaklaşık 25 milyon TL'ye satışa çıkartılan binanın 12-15 milyon TL'ye belediyeye satılmasını önerdi.
Manisa'nın simge binalarından biri olan ve 2012 yılında Manisa Belediyesi'nin girişimleriyle Anıtlar Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescillenerek koruma altına alınan Beyaz Fil'in satışına karşı çıkmak için Manisa Akademik Odalar Birliği tarafından imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına destek vermek için Beyaz Fil binasına gelen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Yıllardan beri restorasyon bakımından sıkıntılar olsa da bu bina Manisa'nın simgesidir. Geçen dönem itibariyle Anıtlar Kurulu nezdinde Beyaz Fil'in koruma kapsamına alınmasıyla ilgili yaptığımız müracaatlar Anıtlar Kurulu tarafından olur buldu. Burası şuanda koruma kapsamında. Yıkılmaması gerekir. Belediyenin yıllardan beri SGK ile yakın olan binalarda hizmet vererek çarşının canlılığını devam ettirmesinden yanayım. Satılması veya farklı kullanılmasına sıcak bakmadığımızı ifade ediyorum. Şahsım, bütün belediye meclis üyeleri ve Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak buranın satılması noktasında olumsuz düşüncelerimizi attığım imza ile akit altına aldık" dedi.
"İKİNCİ BİR SÜMERBANK OLAYI YAŞANMASIN"
8 Ağustos tarihinde yapılacak olan satışın, ayın 20'sine alındığını öğrendiklerini ifade eden Başkan Ergün, karardan geri dönülmesini temenni ederek Büyükşehir Belediyesi'ne satılabileceğini belirtti. Muhammen bedelin KDV dahil 35 milyon TL'yi bulduğunu söyleyen Ergün, "Bizim bu parayı ödememiz mümkün değil. Bunu yaparsak bütün icraatlarımızı kapatmamız lazım ve bizi 2 sene sıkıntıya sokar. Yüzde 50'ye çekilirse, 12-15 milyon TL olursa biz bunu karşılarız. Süreci takip edeceğiz. Sonuçta bu yanlışı düzeltecek de bizleriz. Manisa'da ikinci bir Sümerbank olayı yaşanmasın diyorum. Manisa'nın malı Manisa'da kalmalı. Farklı bir menfaat ve rant uğruna bu tür değerlerimizi yok etmemeliyiz" diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de Beyaz Fil binası önünde yaptığı açıklamada, binanın Manisa'da Cumhuriyet dönemi sonrası yapılan en büyük bina olduğunu ve önünden geçen herkesin bir anısının bulunduğunu belirterek, "Bu bina satılmamalı. Büyükşehrin alması ve içinde kültürel etkinliklerin yapıldığı, bulunduğu yerin trafik yoğunluğunu çoğaltmayan bir şekilde kullanılması uygundur" dedi.

FOTOĞRAFLI