ZONGULDAK'taki Bülent Ecevit Üniversitesi'nde  (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan, yer kabuğu hareketleri, heyelan ve tasman konularında araştırmaların yapılacağı İleri Araştırmalar Laboratuvarı açıldı.
Mühendislik Fakültesi binasındaki açılışa Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de katıldı. BEÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hakan Kutoğlu, Başkan Akdemir ile Rektör Prof.Dr. Mahmut Özer ve diğer katılımcılara laboratuvar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kutoğlu, 2.5 milyon liraya mal olan laboratuvarda yüksek kapasiteli istasyonlar, bilgisayarlar ve çok ileri düzeyde inceleme, araştırma ve yazılımlarının yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Kutoğlu, labaratuvarın, yeryüzünün topografının çıkarılması, yeryüzündeki milimetrelik hareketlerin saptanması, yüzey sıcak değişiklikleri, orman ve tarım alanlarının izlenmesi, ürünlerin, mahsüllerin hastalık durumunun teşhis edilmesine kadar pekçok alanda hizmet vereceğini kaydetti. Prof. Dr. Kutoğlu, şöyle konuştu:
"Ayrıca burada çok yüksek hassasiyetle gözlemler, izleme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Yüzey sıcaklığı değişimi, iklim değişimi, yer kabuğu hareketleri, heyelanlar ve tasmanlara kadar bu laboratuvarda araştırma yapılacak. Onun dışında yüksek hassasiyette 3 boyutlu yüzey modelleştirilmesine kadar pekçok işlem ve analiz gerçekleştirilebiliyor burada. Bu anlamda Türkiye'de birkaç yerde bulunabilecek düzeyde yazılımlar ve donanımların bulunduğu bir labarotuvar. Arkadaşlarımızın geliştirmekte olduğu İnsansız Hava Araçları (İHA) var. İHA'lar, hedefe konum bilgisi verip kendiliğinden gidip o hedeften görüntüler alıp tekrar geri dönebiliyorlar. Uydudan aldığımız görüntüler yerine daha yakından alacağımız bu görüntülerle benzer işlemleri, benzer analizleri gerçekleştirebiliyoruz. Elimizdeki imkanlarla yaprak kımıldasa biz görüyoruz."