Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilen 'Terörle Mücadelede Ulusal ve Uluslararası Koordinasyon Uluslararası Konferansı'na katıldı. Konferansta açılış konuşmasını yapan Atalay'ın gündeminde çözüm süreci vardı. Türkiye'nin terörü sona erdirmek için adını 'Çözüm Süreci' koyduğu bir çalışmayı yürüttüğünü söyleyen Atalay, "Bu direkt diyalogların yürüdüğü bir dönemdir. Terör Örgütü yöneticileriyle istihbarat birimlerimiz görüşme yapıyor. Biz Türkiye'de bu konularda siyaset yapan siyasi partiyle görüşmeler yapıyoruz ve şuanda yaklaşık 10 aydır sakin bir ortamı yaşamış oluyor Türkiye" dedi.
KİMSEYLE PAZARLIK ETMİYORUZ
Demokratikleşme paketinde çözüm süreciyle ilgili unsurların da yer aldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: Çözüm sürecinin özü şu: Biz zaten insan haklarıyla, demokratikleşmeyle ilgili konuları hükümet olarak kimseyle pazarlık etmiyoruz. Onlar tabi şeylerdir.
ZAMANLAMAYI İYİ YÜRÜTMENİZ GEREKİR...
Toplumun her kesiminden teklifler alıyoruz. Toplumsal ve siyasal değişimin yönetimi de kendi başına ciddi bir iştir. Türkiye'nin bütün kesimlerini düşünmeniz, zamanlamayı iyi yürütmeniz gerekir. Çünkü bir bölge için bir kesim için yaptığınız, bir önemli değişim, başka kesimlerde büyük rahatsızlıklara doğurabilir. Toplumun bütünlüğünü de gözeteceksiniz. Mümkün olabildiğinde iyi anlatacaksınız.
HERKES SİYASET YAPSIN
Demokratikleşme adımlarını zaten kendimiz yürütüyoruz. Ama sürecin özü şu: Terör unsurlarının sınır dışına çıkması, silah bırakması ve devletin de eve dönüşle ilgili gerek sınır ötesinden gerek sınır içinden, terör örgütü mensuplarıyla ilgili, eve dönüşleriyle ilgili , hayatlarının bundan sonrasının düzenlenmesiyle ilgili, siyasete dönüşleriyle ilgili düzenlemeleri yapmasıdır. İşin özü budur. Yani terör bitsin, şiddet bitsin, bütün sorunları siyaset kurumu çözsün. Herkes siyaset yapsın. Siyasetin önü çok açık.
SİNİRLER SAĞLAM SABIRLAR FAZLA OLMALI
Bu konuda hükümet olarak kararlılığımız tam. Bu tabi samimiyet istiyor, sabır istiyor. Güven istiyor. İniş çıkışlar vardır. Bir süre Olumsuz faktörler daima ortaya çıkabilir. Ama eğer çözüme doğru gidecekseniz bu konulardaki insanların sinirleri sağlam olacak, sabırları fazla olacak. Kararlığı daima koruyacaksınız. Biz böyle bir süreci hükümet olarak yürütüyoruz. Umuyoruz terörle ilgili bir sonuca ulaşılır, ülkemizin çektiği bu sıkıntılar bitmiş olur.
SORU YANITLAMADI
Beşir Atalay konuşmasının ardından salondan ayrıldı. Gazetecilerin gündeme ilişkin soru sormak istemesi üzerine Atalay, "Söyleyeceklerimi söyledim "dedi.