Fatih TURAN/BEŞİKDÜZÜ (Trabzon), () - TRABZON'un Beşikdüzü İlçesi'nde, 2000 yılında meydana gelen deniz kazasında hayatını kaybeden 38 kişi düzenlenen törenle anıldı. Mayıs Yedisi Şenlikleri ise Soma'daki maden faciası nedeniyle bu yıl iptal edildi.
Doğu Gözaçan Parkı'ndaki Deniz Şehitleri Anıtı önünde gerçekleştirilen anma törenine Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta’nın yanı sıra faciada ölenlerin yakınları katıldı. Tören sırasında anıt önüne, kazada yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pano yerleştirildi. Ölenlerin yakınları fotoğrafları öperek gözyaşı döktü.
Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, deniz faciasında ölenleri sivil şehit düzenlemesine sokmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Bıçakçıoğlu, "38 kardeşimizi sivil şehit statüsüne sokmak için kaymakamımızla birlikte bir girişimimiz olacak. Çünkü Hakkari’de uçakların yanlışlıkla vurduğu vatandaşlarımız şehit oluyorsa, birtakım kazalar da sivil şehit kabul ediliyorsa, devletimiz burada canlarını yitiren ve mağdur olan vatandaşlarımızın da yakınlarına bu ilgiyi ve alakayı gösterecektir" dedi.
Anma töreninin ardından katılımcılar kayıkla denize açılarak kazanın olduğu yere üzerine 'Unutmayacağız' yazılı çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Beşikdüzü'nde 20 Mayıs 2000'de, baharın başlangıcının kutlandığı Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında denize açılanları taşıyan balıkçı tekneleri aşırı yük nedeniyle alabora olmuş, kazada 38 kişi boğularak ölmüştü.
ŞENLİKLER İPTAL EDİLDİ
Bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek olan Mayıs Yedisi Şenlikleri ise Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle iptal edildi. Şenlikler kapsamında yayla göçünün başlangıcı sayılan ineklerin denizde yıkanması, en güzel buzağı yarışması ve halk oyunları gösterileri düzenleniyordu.

FT(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)