SİVAS'ta el yapımı bağlama imalatı ile uğraşan Şentürk İyidoğan, Berkin Elvan'ın ölümü nedeni ile sazlarına siyah kurdele bağlayarak imalat dükkanını bir günlüğüne kapattı.
İstanbul'daki Gezi eylemleri sırasında başına isabet eden gaz fişeği ile yaralanan 269 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan için Sivas'ta 4 Eylül Sanayi Sitesi'nde bağlama imalatı yapan Şentürk İyidoğan, kendi yaptığı ve aynı zamanda Aşık Veysel'den kalan sazlara siyah kurdele bağlayarak dükkanını bir günlüğüne kapatma kararı aldı. 'Gaz kapsülünü kimin vergisi ile sıkıyorsunuz', 'Berkin Elvan seni unutmacağız', 'Ödediğimiz vergiler çocuklarımızı öldürüyor ise kınıyoruz' yazılı dövizleri hazırlayan ve siyah kurdela bağladığı sazlar ile bir adet ekmeği dükkanının önüne koyan İyidoğan vitrin camına ise, 'Bugün kapalıyız, çalışmıyoruz' yazısı astı. Bugün hem Aşık Veysel'in sazı hem de ekmeğin yasta olduğunu söyleyen Şentürk İyidoğan, "Bugün çalışmayacağız. Bundan sonra da zaman zaman çalışmama ve yas kararı aldık. Çalışıyoruz, bir kültür hizmeti yaparak bağlama üretiyoruz. Bunların vergisini veriyoruz. Bunlar çocuklarımıza kurşun olarak dünüyor. Biz bunu kınıyoruz. Madem ödediğimiz vergiler çocuklarımıza gaz kapsülü olarak geri dönüyorsa biz de zaman zaman iş yerlerimizi kapatıp gidip köyümüzde oturmayı düşünüyoruz." dedi.
Kendisinin imal ettiği ve Aşık Veysel'den kalan saz ile ekmeğe siyah kurdele bağlayan saz ustası Şentürk İyidoğan, "Elimde bulunan bu saz rahmetli Aşık Veysel'in sazıdır. Saz da bugün yasta ekmeğimiz de bugün yasta. Rahmetli Aşık Veysel sağ olsaydı, çocuklarımızın böyle gaz kapsülü ile öldürülmesini kınardı. Bende Aşık Veysel'in bir sözcüsü olarak bu tip eylemleri kınıyorum. Çocuklarımız ölmesin diyorum" diye konuştu.

HY(EA/AK) (FOTOĞRAFLI)