Yüksel KOÇ - Serpil KIRKESER - Arzu KAYA / İstanbul, () BUGÜN avukatları Evrim Deniz Karatana ile birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, şikayetçi sıfatı ile soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici'ye ifade verdi.



"ANNE SEN BİR ŞEY OLURSA KAÇAMAZSIN, BEN KOŞA KOŞA GİDER GELİRİM"

Edinilen bilgiye göre Anne Gülsüm Elvan, olay günü sabah saat 07.00'de çay koyduğunu, ekmek almaya gideceğini, ancak daha önceden ayağı kırıldığı için oğlu Berkin Elvan'ın 'Anne sen birsey olursa kaçamazsın, ben koşa koşa gider gelirim' dediğini söylediği öğrenildi. Anne Elvan'ın daha sonra kapısının zilinin çalındığını ve Berkin'in kafasının kırıldığını öğrendiğini, hastaneye geldiğini, kafasına gaz kapsülü geldiğini öğrendiğini söylediği belirtildi.



ANNE GÜLSÜM ELVAN ŞİKAYETÇİ

Anne Elvan'ın olay gününü tam hatırlamadığı, şikayetçi olduğu, Berkin Elvan'ın tabutuna kırmızı bayrak sardığını anlattığı öğrenildi. Pir Sultan Abdal geleneğinden gelen bir insan olduğunu, bu nedenle tabuta kırmızı bayrak sardığını, kendi geleneğine göre çocuğunu defnettiğini söylediği belirtildi.



BAŞBAKAN'DAN ŞİKAYETÇİ

Anne Elvan'ın çocuğunun mezarına başındaki tülbenti attığını, çocuğunun mezarına bilye atarken, kesinlikle silah diye atmadığını söylediği öğrenildi. Berkin Elvan'ın çocuklarıyla oynadığı bilye ve misketleri mezara attığını, hatta bilyeleri kendisinin atmadığını, Berkin'in arkadaşlarının attığını söylediği öğrenildi. Anne Elvan'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Emri ben verdim, polisler destan yazdı' şeklindeki sözleri nedeniyle Başbakan'dan şikayetçi olduğunu, konuyla ilgili savcılığa da gerekli şikayetleri yaptıklarını söylediği belirtildi.



BABA ELVAN DA İFADE VERDİ

Olaydan önceki gün, yani 15 Haziran Cumartesi günü eşi ile çarşıya çıktıklarını söyleyerek ifadesine başladığı öğrenilen Sami Elvan'ın, “Salı günü mezuniyet töreni vardı, çarşıya çıktık, Berkin'e kıyafet aldık" dediği belirtildi.

Oturdukları yerde tüm gün olayların olduğunu, polisin gazlı müdahalede bulunduğunu söyleyen Sami Elvan'ın, “Sabaha kadar polisin müdahalesi sürdü. Ben de o gece sabah 5'te uyumuşum. 07.39'da kapımın zili çaldı. Ben gözlerimi açtım ve telefonumun saatine baktım. Bu nedenle saati tam olarak hatırlıyorum. Bu esnada dışarıdan bir ses duydum. Ses, Berkin Elvan'ın kafasından yaralandığını söylüyordu" şeklinde ifade verdiği öğrenildi.

Baba Elvan, oğlunun ölümünden 10 gün önce, 6 Haziran 2013 tarihinde İstanbul Valiliği'nden arandığını söyledi. Kendisini cep telefonundan arayan kişinin, oğlu Berkin ile birlikte kendisini Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne çağırdığını söyleyen Sami Elvan, o günü şöyle anlattı: “Aynı gün öğle saatlerinde oğlum Berkin ile birlikte Vatan Emniyet'e gittik. Sol tarafta, tadilat halinde olan binanın üçüncü katına çıkarıldı. Biri bayan toplam 5 kişi vardı. Şahıslardan 1-2 kişi Berkin'e sorular sormaya başladılar. Grup Yorum'dan bahsettiler. Berkin'in Grup Yorum'un konserlerine gittiğini, olaylara katıldığını, bunu tasvip etmediklerini söylediler. 'Sen bunlardan uzak dur, baban işinde gücünde bir insan' şeklinde Berkin'e tavsiyelerde bulundular. Cezaevinde Ferhat Gerçek de dahil birçok kişinin olduğunu, bunların sakat kaldığını, birçoğunun hayatında bedel ödediğini, Berkin'in de bunlardan biri olabileceğini söylediler."

Oğlunun bilerek öldürüldüğüne inandığını belirten Sami Elvan'ın, sadece oğlunun ölümünden sorumlu polisten değil, aynı zamanda Başbakan, İçişleri Bakanı, İl Emniyet Müdürü ile Vali'den de şikayetçi olduğu öğrenildi.

 

FOTOĞRAFLI

(GK)