UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen İzmir'in Bergama İlçesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, "Artık Bergama'ya daha farklı bir gözle bakılmak zorunda. Turizm konusunda daha fazla turistin ilçemizi ziyaret ettiği ve konaklama yerlerinin arttığı bir Bergama'yı ilerleyen süreçte hep birlikte göreceğiz. Bergama'nın bu süreçten sonra uluslararası birçok fondan ve desteklerden yararlanma imkanı olacak" dedi.
İzmir'in Bergama İlçesi, dün Katar'ın başkenti Doha'da yapılan UNESCO 38. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda, önemli bir başarıya imza attı. Bergama'nın UNESCO serüveni, 2010 yılında Bergama Belediyesi'nin girişimiyle başladı. Bir yıl sonra Bergama geçici listeye kabul edildi. Belediye bünyesinde oluşturulan UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi, dört yıl boyunca hummalı bir çalışma ve hazırlık süreci yürüttü. Geçen 18 Haziran'da Doha'da başlayan toplantıyı Bergama Belediyesi'ni temsilen takip eden Mimar Fatih Kurunaz ve Arkeolog Bülent Türkmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile birlikte, gerek sözlü gerek yazılı anlatımlarla yoğun bir lobi yaptı. Her aşaması titizlikle geçen süreç meyvesini verdi. Bergama, Türkiye'nin de yer aldığı 21 komite üyesinin ortak kararıyla UNESCO Dünya Mirası olarak tescillendi. İlkler şehri Bergama, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek dünyanın 999'uncu, Türkiye'nin ise 13'üncü mirası oldu.
Dün akşam üstü merakla beklenen sonucun açıklanmasının ardından UNESCO Milli Komisyonu Başkanı Profesör Öcal Oğuz ve Türk heyetinin mutluluğu salona yansıdı. Bergama'nın UNESCO başarısı nedeniyle akşam saatlerinde Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği'nde yemek verildi.
Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye alındı. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama, akropol, çevresindeki yedi adet tümülüs ve Kybele Kutsal Alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.
'ULUSLARARASI DESTEKLERİ ALABİLECEĞİZ'
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama için tarihi ve önemli bir gün yaşadıklarını, 3 yıl gibi kısa bir sürede de Bergama'nın adaylığının kabul edilmesinin ciddi bir başarı olduğunu belirtti. Bergama'nın bu kazanımından dolayı büyük heyecan duyduğunu belirten Mehmet Gönenç, "Bu süreçten sonra Bergama'da kısa süre zarfında olmasa da önümüzdeki iki yıl içinde birçok değişiklik olacağını düşünüyorum. Çünkü bu sadece Bergama'yı değil Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nı da ilgilendiren bir süreç. Bu süreçte Türkiye UNESCO'nun dünya mirası ilan ettiği bu yeri koruyacağına dair bir anlaşmaya imza atıyor. Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu ve daha birçok tarihi değer olmak üzere 850 hektarlık bir alan dünya mirası listesine girdi. Ve Bergama,Türkiye'de İstanbul'dan sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren en geniş alan oldu" dedi.
Bergama'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınmasıyla hem ulusal hem de uluslararası bir takım destekleri de alabileceğini ifade eden Gönenç, "Artık Bergama'ya daha farklı bir gözle bakılmak zorunda. Turizm konusunda daha fazla turistin Bergama'yı ziyaret ettiği ve konaklama yerlerinin arttığı bir Bergama'yı ilerleyen süreçte hep birlikte göreceğiz. Bergama'nın bu süreçten sonra uluslararası birçok fondan ve desteklerden yararlanma imkanı olacaktır. Bergama için daha fazla çalışacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

--- KUTU ---

TÜRKİYE'NİN DİĞER DÜNYA MİRASI LİSTESİ
Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'nde yer alan dosyaları, İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis, Çatalhöyük Neolitik Kenti ile Bursa'nın Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri olarak sıralanıyor.