YEREL Yönetimler Yasası kapsamında beldeden köy statüsüne dönüştürülen Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı Kuşu Köyü’nde yaşayan bin 500 dolayındaki seçmen, seçimi protesto ederek oy kullanmaya gitmedi.
2011 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 2 binin altına düştüğü için Kuşu’nun 30 Mart tarihi itibariyle köy statüsünde yönetilmesine karar verildi. Karara tepki gösteren dönemin AK Partili Belediye Başkanı Halil Ergenç, partisinden istifa ederek bağımsız belediye başkanı oldu ve kararı bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Ardından vatandaşlar 30 Mart’taki yerel seçimlerde sandığı protesto edeceğini ve oy kullanmaya gitmeyeceklerini birkaç kez ilçe merkezi ve İzmir’de düzenledikleri meydan gösterilerinde dile getirdi.
Anayasa Mahkemesi ve meydan gösterilerinden bir sonuç alamayan Kuşulular, bir araya gelerek 30 Mart’taki seçimi boykot kararı aldı. Karar kapsamında bugün bin 500 dolayındaki seçmen köydeki okulda kurulan 4 sandığa gitmeyerek tepkisini ortaya koydu. Beldenin köy olmasını içlerine sindiremeyen Kuşulular bugün aldıkları ortak karara uyup oy verme sürecinde sandığa gitmeyerek tepkilerini dile getirdi.
“KUŞU’NUN KÖYE DÖNÜŞMESİNİ HAK ETMEDİK”
Köy halkından Cevdet Akın, tepkilerinin Başbakan Erdoğan tarafından duyulup görülmesini istediklerini belirterek bundan sonraki yönetimleriyle ilgili haklarında verilecek her türlü karara da saygılı olacaklarını dile getirdi. Kuşuluların 61 yıllık beldenin köye dönüşmesinde Belediye Başkanları Halil Ergenç’i suçlu bulduğunu ileri süren Akın, “Bizim haberimiz olsaydı özellikle İzmir’de oturan en az 3 bin dolayında Kuşulu vardı. Bunların bir kısmını 2011 sayımında Kuşu’ya taşır nüfusumuzu artırırdık. Kuşu’nun köye dönüşmesini hak etmedik. Ancak bu hususta uyarılarımızı dikkate almayan Belediye Başkanımız Halil Ergenç’i sorumlu tutuyoruz. 61 yıldır belediye olarak yönetilen beldemizin yarından itibaren köy olarak yönetilmesi bir takım sıkıntıları da beraberinde getirecek” dedi.
62 yaşındaki Kuşu Yeni Mahalle Muhtarı Yusuf Çetin, belde statüsünden köy statüsüne geçmelerinin haksızlık olduğunu savunarak “2011’de depremden dolayı göç verdik. Bu yüzden beldeliğimizi elimizden aldılar. Şu anda nüfusumuz 2 binin üzerinde. Ancak beldeliğimiz elimizden gittiği için tepki amaçlı oy kullanmıyoruz. Tüm köy halkı bu karara uydu, oy kullanmaya gitmedi. Bundan sonra halimiz ne olur? Buna hükümet karar verecek” diye konuştu.
Kuşu’da yaşayan 25 yaşındaki Nurullah Duman da, “Bu zamana kadar açlık grevi bile yaptık. Ancak sonuç alamadık. Sayın Başbakanımız bizim sesimizi duymadı. Şimdi muhtarlık seçimine de gitmiyoruz. Artık Kuşu’yu kim yönetirse yönetsin. 61 senelik belediye kapatılamaz” dedi.

MY(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)