Engin ÖZMEN/EDİRNE, () - EDİRNE’de çatısı çöken ve kullanılamaz hale gelen 2 katlı tarihi ahşap bina, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla yıkıldı. Belediye ekipleri iş makinesiyle yıkımı sürdürürken, canlarını tehlikeye atan Romanlar tahta ve demir topladı.
Kentin en eski yerleşim alanı olan Dilaverbey Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki 2 katlı ahşap ev yol üzerine yıkılma tehlikesi nedeniyle tehlike saçmaya başladı. Belediye ekiplerince çevresi tahtalarla kapatılan ve üzerine yıkılma tehlikesini içeren bir tabela konulan ahşap ev, her geçen gün yola doğru kayarak tehlikeli bir hale geldi. Mahalle sakinleri tarihi tescili olduğu için dokunulmayan binanın her an yıkılabileceğinden endişe ettiği için Edirne Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Yapılan incelemesinin ardından binanın yıkılmasına karar verdi.
Sabah saatlerinde caddeye gelen belediye ekipleri çevrede güvenlik tedbiri alarak iş makinesiyle yıkıma başladı. Karşındaki ve yanındaki binalara zarar vermemesi için üst kattan başlayan yıkım yaklaşık yarım saat sürdü. Yıkım bitmesini bekleyemeyen Roman vatandaşlar çalışmalar sürerken, tahta ve demir toplamaya başladı. Belediye görevlilerinin uyarısı üzerine yıkım alanından çıkan Romanlardan Mehmet Topçu, "Bunlar bizim için 15 günlük yakacak demek. O yüzden başkaları almadan toplamaya çalışıyoruz. Evde odun yok bunları sobada yakacağız. Ölümden korkmuyoruz, nasılsa öleceğiz. Kendini kollayacaksın böyle işlerde" dedi.
Çevresinde 3 ilköğretim okulu ve kız yurdu bulunan binanın yıkılmasından korktukları için  Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurarak yıkım kararı istediklerini belirten Dilaverbey Mahalle Muhtarı Necmettin Ersaçmış, "6 senedir bu bina yavaş yavaş çöküyordu. Biz daha önce de çok kez başvuruda bulunduk. Ancak şuana kadar karar çıkmamıştı. Şimdi yıkım kararı alındı. Belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Kimseye bir şey olmadan binanın yıkılmış olması bizleri de sevindirdi. Mahallemizde 6 tane daha bu şekilde olan tehlikeli ahşap bina var" diye konuştu.
Mahalle sakinleri de binanın çok eski ve tarihi özelliğini yitirdiği için yıkılmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

EÖ(LK/BT) (FOTOĞRAFLI)