Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () DOĞA Derneği ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu(İKGT) İstanbul’da düzenlenen Türkiye Kuş Konferansı’nda biraraya geldi. 16’ıncısı düzenlenen konferansta Türkiye ve yurtdışından gelen çok sayıda uzmanın yanı sıra kuş gözlemciler ve doğa severler katıldı. 3. Köprü, 3.havalimanı, 3.köprü gibi mega projelerin milyonlarca kuşun yok olması anlamına geldiğini savunan katılımcılar konferans sonunda bedenleriyle kuş figürü çizerek tepkilerini dile getirdi.

KUŞLAR İSTANBUL’DAN VAZGEÇEMEZ
Dünyanın en yoğun kuş göç yollarından biri olan İstanbul’da çok sayıda kuş, bahar ve sonbahar aylarında Afrika ve Avrupa arasında uçarak İstanbul’un ormanları ve sulak alanlarında konaklıyor. Kuşların rotalarını değiştirmesinin mümkün olmadığını altını çizen Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Kuşlar göç yollarını değiştirsin’ gibi bir argüman sunuluyor. Kuşlar açısından bu mümkün değil. Özelikle süzülen kuşlar havada süzülerek, hava akımlarını kullanarak göçlerini gerçekleştirebiliyorlar. Onun için kara üzerinden geçmek zorundalar. Çünkü deniz üzerinde sıcak hava termalleri yok. Bu yüzden İstanbul’dan vazgeçemezler” diye konuştu.

YILDA 780 KUŞ UÇAK ÇARPIŞMASI RİSKİ VAR
3. Havalimanın kuş göçü yolu üzerinde inşa edilmesinin, uçak ve kuş çarpışmalarına neden olacağını belirten Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde araştırma yapan Yaban Hayatı Biyologu Luke Smith’in verilerini şöyle paylaştı:

“Akademisyen Luke Smith’in yaptığı araştırmaya göre 3. Havalimanı yapılırsa yılda en azından 780 tane kuş ve uçak çarpışması riski var. Bu noktadan 300 binin üzerinde leylek geçiş yapıyor. Bütün kuşları düşünürsek milyonlarca kuştan bahsediyoruz.”

DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ
Dünya Göçmen Kuşlar günü her yıl Mayıs’ın 2. Haftası kutlanıyor. Bugünün de Dünya Göçmen Kuşlar günü olduğunu ifade eden Yılmaz, “ Buradaki insanlar bedenleriyle yer üstünde bir kuş figürü çizerek tepkilerini ortaya koymayı amaçladılar. Milyonlarca kuşun her yıl 2 defa geçtiği bir yerde bu tür tehditlerin var olmasının kabul edilemezliği, bu projelerin yeniden ele alınarak iptal edilmesi gerektiğine ilişkin konferans düzenledik” dedi.

YILAN KARTALI ÇİZDİLER
Konferans sonunda Sarıyer Demirciköy’de toplanan yaklaşık 150 katılımcı yere rotası İstanbul semaları olan yılan kartalı figürü çizdiler. Etkinlik sırasında şarkılar söyleyerek eğlenen katılımcılar, “Agacıma, suyuma, ormanıma dokunma’ diyerek mesaj verdi. Yere çizilen kuş figürü maket helikopter ile havadan görüntülendi.

EÇ (MK) (FOTOĞRAF)