DİYARBAKIR'da, 3 ay önce 1 kişinin öldürülmesi ile aralarında husumet bulunan iki aile, BDP'lilerin araya girmesiyle barıştırıldı. Köydeki barış yemeğinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Gültan Kışanak, hedeflerinin büyük barışı tesis etmek olduğunu belirterek, "Ama, biz bunu biliyoruz ki bu büyük barışımıza giden yol, halkın birliği ve barışından geçiyor. O yüzden toplumsal barışın da önemi çok büyüktür" dedi.

Diyarbakır'da 3 ay önce Mehmet Taş'ın öldürülmesi ile aralarında husumet başlayan Altan ve Taş aileleri, BDP'lilerin araya girmesi ile Kocaköy İlçesi'ne bağlı Günalan Köyü'nde verilen barış yemeğinde bir araya getirildi. Diyarbakır HDP Milletvekili Nursel Aydoğan ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişinin katıldığı barış yemeği, konuşmalar ile başladı. Belediye Başkanı Kışanak, barışa tanıklık etmek için bugün yemekte hazır olduklarını belirterek, "Yakınlarının acısını yürekten paylaşıyorum ve her iki ailemize de bu barış girişimlerine olumlu yanıt verdikleri ve aileleri arasında husumet oluşmasını engelledikleri için teşekkür ediyorum" dedi. Hedeflerinin büyük barışı tesis etmek olduğunu, buna giden yolun ise halkın birliği ve barışından geçtiğini söyleyen Gültan Kışanak, şöyle devam etti:
"Halkımızın, ailelerimiz arasında toplum arasında kavga husumet olmaması çok önemlidir. Ailelerimizin de bu konuda gayret göstereceğine inanıyoruz. Böyle olması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer büyük bir barış davamız varsa, büyük barış özlemimiz varsa buna giden yol halk olarak kendi iç barışımızı sağlamak, birliğimizi ve beraberliğimizi korumaktır. Bu vesileyle genç arkadaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Bir anlık öfke, düşünmeden hareket etmek, telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarıyor. Sizlerden ricamız, artık halkımız büyük bir siyasal bilinci, büyük bir aydınlanmayı yaşıyor. Sizler her biriniz, olabilir bir haksızlıkla bir yanlışlıkla karşılaşabilirsiniz. Ama hiç bir yanlış, başka bir yanlışla telafi edilemez. Hiçbir haksızlık, başka bir haksızlığa başka bir mağduriyete fırsat veren davranışla ortadan kaldırılamaz. Yanlışları, haksızlıkları, düzeltmenin tek bir yolu vardır oturmak konuşmaktır, diyalog kurmaktır. Yanlışa itiraz etmek, doğrunun yapılması için gayret göstermektir. Bizim bugün buradaki barışa yapacağımız tanıklık da buna katkı yapsın. İç barışımızı, ulusal barışımızı her gün büyüterek yolumuza devam edelim. İnşallah bu son olsun, bir daha böyle acı yaşanmasın." HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise "Kolay olan savaşmaktır, kolay olan kavga etmektir. O nedenle ben her iki ailemizde bu zor olanı seçtikleri için, zor olanı yaptıkları için, yani kendileri arasındaki bu barış kararını aldıkları için ve barışı seçtikleri için ve toplumsal iç barışımızı güçlendirdikleri için bir kez daha kendilerini kutluyorum. Şüphesiz ki barış kararını almak barışmak insani etik kültürel değerlere sahip olmakla eş değerdir. Barışmak için insanı değerleri taşımak gerekir. Barışmak için etik değerleri taşımak, barışmak için bir barış kültürünü taşımak gereklidir" dedi.
Konuşmalardan sonra Taş ve Altan aile bireyleri tokalaşarak, husumete son verdiklerini açıkladı. Daha sonra hazırlanan barış yemeği sofrasında aileler ve daevitliler biraraya geldi.   BB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)