MAHKEME BALBAY'A VURGU YAPTI
Diyarbakır 5'inci Ağır Mahkemesi BDP Milletvekillerinden İbrahim Ayhan'ın tahliye isteminin reddine karar verirken savcının Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesine ilişkin istemine atıf yaptı. Ayhan'ın tutukluluk durumunu değerlendiren mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararlarının farklı etkileri bulunduğunu, soyut ve somut norm denetimi ile bireysel başvuru denetimi sonucu verilen kararların etkisi, bağlayacılığı kesinliği ve uygulamasının farklı olduğunu vurguladı. Soyut ve somut norm denetimi sonucu, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarının iki önemli etkisi olduğunu bildiren mahkeme, şu görüşlerini açıkladı:
"Birincisi; karar ile dava konusu norm ortadan kaldırıldığı için, bu karar herkes için hüküm ve karar doğurur ve bağlayıcı olur. İkincisi ise; Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının yürürlüğe girmesiyle Anayasa'ya aykırı olan norm ortadan kalktığından iptal edilen norm ile düzenlenen alandaki uygulama artık o norm olmadığı gözününde tutularak devam eder. 1982 Anayasası'nın 153'üncü maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar, hükmünü içermektedir. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve ittiraz davalarındaki kararları genel hukuki bağlayıcı gücüne sahiptirler. Anayasa Mahkemesi'nin normlara ilişkin kararlarının bağlayıcılık hususu, bireysel başvuru kararlarında da incelenmelidir."
Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular sonucu verdiği kararların, davanın tarafı olan kişiler tarafından etkili olacağını belirten mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin olayla sınırlı ve yanlız tarafları bağlayıcı kararlar vermekle yetkili olduğunu vurguladı. Bireysel başvuruya ancak kişisel ve güncel bir hakkı doğrudan etkilenenlerin başvuruda bulunabileceğinden, bu başvuru ortaya çıkacak Anayasa Mahkemesi kararının da bu kişi ve başvuruya konu idari, adil karar veya işlem açısından geçerli olacağı ve bağlayıcı olacağı ifade edildi.
Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kapsamında Mustafa Balbay hakkında verdiği ihlal kararının tutuklu milletvekili İbrahim Ayhan açısından doğrudan veya dolaylı sonuç doğurmasının mümkün olmadığını belirtti. Mahkeme, bu nedenle sanık avukatının Mustafa Balbay hakkındaki kararı emsal göstererek yaptığı tahliye isteminin reddine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, sanık Ayhan üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mecut delil durumu, atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve suçun katalog suçlardan sayılmasından dolayı, adli kontrolün yetersiz kalacağını belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, tutukluluk kararına karşı üst mahkeme konumundaki Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne ittiraz edilebileceğine hükmetti.
2'YE KARŞI 1 OY
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, 2'ye karşı 1 oyla, oy çokluğuyla alındı. Mahkemenin üye Hakimi İsmail Yoğurtçu, Milletvekili Ayhan'ın tahliye isteminin  rededilmesine muhalefet şerhi koydu. Hakim Yoğurtçu, muhalefet şerhinde, şöyle dedi:
'Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk ve siçilme ihlaline dair resmi gazetede yayınlanan kararı, bağlayıcı olmamakla birlikte, sanığın tutuklulukta geçirdiği sürenin seçilme hakkının ihlal edilebileceği ihtimaline karşısında Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesi de dikkate alınarak, sanık İbrahim Ayhan'ın yurt dışına çıkamamak, adli kontrol altına alınarak tahliyesine karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle, tutukluluğa ilişkin karara katılmıyorum."

FB(GG/İD)