TBMM'de 'Toplumsal barış yollarının araştırılması ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi' amacıyla kurulan araştırma komisyonu üyeleri, Şırnak'ta valilik ve belediyeyi ziyaret etti. Şırnak Belediye Başkanvekili BDP'li Faik Saltan, savaş ve kanın durması halinde Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünyada süper güç olacağını söyledi.
Şırnak'a gelen Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı başkanlığındaki AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Hamzaoğulları,  Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'dan oluşan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri bu sabah ilk olarak Vali Hasan İpek'i makamında ziyaret etti. Valilik binasında şeref defterini imzalayan Komisyon Başkanı Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Şırnak'ta bulunmaktan mutlulu olduğunu belirterek, çalışmaların hayırlı olmasını diledi. Komisyon üyeleri ile bir süre görüşen Vali İpek, konuklara Şırnak'ın simgesi kabul edilen Hz. Nuh'un Gemisi maketini hediye etti.
"HALKIMIZ YARALARINI GÖSTERMEYİ PEK SEVMEZ"
Şırnak Valiliği ziyareti ardından Belediyeye geçen komisyon üyeleri, BDP'li Belediye Başkanvekili Faik Saltan tarafından karşılandı. Başkanlık makamına geçen Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı, 4 aydan bu yana çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, şöyle dedi:
"Dün Cizre'deydik, bugün Şırnak'tayız. Yarın; Hakkari ve Van'a geçeceğiz. Türkiye'nin yaşadığı problemli bir geçmiş var. Çok kan var. Çok gözyaşı var. Acılar üzerinden konuşmak istemem, çünkü geçmişte de bir komisyonda çalışırken, bu acıların nasıl derin yaralar oluşturduğunu gördük. Halkımız malumdur yaralarını pek göstermeyi sevmez. Ama şimdi 'Çözüm süreci' içerisindeyiz. Bu çok önemli. Bu ülkede yaşayanların ortak bir iradesi olduğunu görüyoruz. Bu; birlikte yaşama, yaşamanın yolunu bulma iradesidir. Problemleri şiddet çözmüyor. Bu süreç, Türkiye'de problemleri farklı bir şekilde telaffuz edenlerin birbirlerini anlamalarına imkan veriyor. Ne yazık ki Türkiye'nin her yerinde ve bu bölgede kendi çocuklarımızı yaşanan trajedik olaylar neticesinde ellerimizle toprağa verdik. Bundan sonra vermek istemiyoruz. O zaman bu süreci her halükarda ayakta tutmaya çalışmak, bu olumlu atmosferde insanların birbirini anlamaya imkan verecek çalışmaları sürdürmek, bu süreci engelleyecek her türlü girişim, provokasyon ve anlayışlarla mücadele vermek, sadece iktidarın, siyasi partilerin işi değil, aynı zamanda herkesin işi. Belediyelerin işi, vatandaşın işi, basının işi, herkese görev düşüyor."
"BÖYLE GİDERSE TÜRKİYE, 2023'TE SÜPER GÜÇ OLACAK"
Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın çözüme dair mesajıyla sürecin başladığına dikkat çeken Belediye Başkanvekili Faik Saltan, bütün Türkiye'nin huzur ve barışa kavuşmasını umduğunu belirternek şöyle devam etti:
"Bu kan, öldürme, tutuklamaların kesinlikle sona ereceğini umut ediyorduk. Bugün Şırnak'a bakılırsa nüfusu 63-64 bin. 2 milletvekili, belediye başkanımız Ramazan Uysal, 13 belediye meclis üyesi, 3 genel meclis üyemiz içerdedir. Biz diyorduk ki; bu süreçle ilgili bir adım atılacaksa 70 binin iradesi belediye başkanımız ve 2 milletvekilimiz serbest bırakılsın. Eğer ki bu şeyler yapılırsa, genel af, ya da başka bir derecede yakınlaşma sürecine gelinirse bunlar Türkiye için büyük bir adımdır. Şırnak'ta şimdi halkın arasına gittiğimizde yüzde 90'ı sürece destek veriyor. Hiç kimsenin istemediği bazı ufak olaylar oluyor tabii ki. Bunlar Rojava ve Kuzey Irak'tan kaynaklanıyor. Tabii ki bunlar hiç kimsenin isteğiyle olmuyor. Çözüm gayet iyi gidiyor, inşallah bundan sonra silahlar susacak, fikirler konuşacak. Her şeyiyle, bütün yüreğimiz, gücümüzle bunu destekliyoruz. Diyalogların oluşmasını, uzlaşma, ikna komisyonların kurulmasını istiyoruz. Bu süreç böyle giderse ekonomi açısından Türkiye daha ileriye gidecektir. Bugün eğer savaş biterse, bu olaylar, kan durursa Türkiye 2020-23'lerde dünyanın süper gücü olur."
Komisyon belediye ziyaretin ardında Şırnak Şehr-i Nuh Otel'e geçip burada Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin sınır kesiminde düzenlenen hava operasyonunda yaşamlarını yitiren 34 sivilin aileleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşecek.