BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Görüşmeyi gazetecilere değerlendiren Buldan, "Şimdiye kadar Sadullah Ergin'in yürüttüğü barış ve müzakere sürecini bundan sonra  Sayın Bekir Bozdağ ile birlikte götürme yönünde beklenti var" dedi.
SEBAHAT TUNCEL'İN DURUMU
BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Ardından Buldan ve Baluken, görüşmeler ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bekir Bozdağ'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını söyleyen Buldan, şöyle dedi:
"Şimdiye kadar Sadullah Ergin'in yürütmüş olduğu barış ve müzakere sürecini birlikte götürdüğümüz bir arkadaşımızdı ve bundan sonra bu süreci Sayın Bekir Bozdağ ile birlikte götürme yönünde bir beklenti var. Dolayısıyla biz BDP olarak İdris Baluken ile birlikte bugün Bekir Bozdağ ile bu konuları görüştük ve istişare ettik. Biraz beklentilerimizi aktarmaya çalıştık. Bundan sonra olması gerekenleri paylaştık. Yine bugün Türkiye'nin gündeminde olan ve acil çözülmesi gereken sıkıntıları paylaştık. Bunların başında tutuklu milletvekillerinin durumu var ve acilen çözülmesi gereken bir mesele, hem süreç açısından büyük bir aciliyet gerektiriyor. Aynı zamanda Sebahat Tuncel'in durumuna ilişkin bir değerlendirme yaptık. Çünkü Tuncel ile ilgili verilen kararın zaman açısından kafamızda bazı soru işaretleri uyandırdığını, bu kararın siyasi bir karar olduğunu ifade ettik, Yine aynı zamanda hasta tutuklularla ilgili beklentilerimizi ifade etmeye çalıştık. Çünkü Sadullah Ergin ile de biz yaptığımız toplantılarda hasta tutuklular meselesinin önemli bir mesele olduğunu ve bu insanların acilen tahliye edilmesi gerektiğini ifade etmiştik, bu bir kere daha gündeme getirdik. Süreç açısından bunun önemli olduğunu düşündüğümüzü söyledik."
"BOZDAĞ İLE İYİ BİR DİYALOG İÇERİSİNDE BU SÜRECİ BİRLİKTE GÖTÜREBİLİRİZ"
Abdullah Öcalan'ın koşullarıyla ilgili değerlendirmelerini olduğunu belirten Buldan, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 1 ay önce Öcalan'ın yanına basından ve akademisyenlerden oluşan bir heyetin gideceği yönünde bir bilgi vardı. Biz bunun mutlaka olması gerektiğini ifade ettik. Bu süreçte böylesi bir heyetin adaya gitmesinin olumlu olacağını ifade ettik. Adaya gidiş talebimizi ilettik sayın bakana, hafta sonu gitmek istediğimizi ilettik. Sayın Bozdağ, bu sürece çok önemsediğini, Türkiye'nin en kısa zamanda toplumsal bir barış ve huzura kavuşmasının önemli olduğunu, bunun için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışacağını. Özellikle adaya gidiş gelişler konusunda yol ve yöntemin ne olduğunu bilmediğini, bunu Sadullah Ergin ile konuşup, paylaşacağını, gidiş talebi ile ilgili bize yarın bir geri dönüş yapacağını ifade etti. Olumlu bir görüşme oldu. Bundan sonra sayın Bekir Bozdağ ile iyi bir diyalog içerisinde bu süreci birlikte götürebiliriz. Görüşmelerimiz devam ederek sık sık bir araya geleceğiz. Bundan sonraki toplantılarımızda yine bu meseleleri gündeme getireceğiz. Çok önemli ve olumlu bir toplantı oldu."
BEKİR BOZDAĞ'IN TUTUKLU VEKİLLERLE İLGİLİ AÇIKLAMASI
Tutuklu vekiller konusunda yaklaşımı ne oldu yönündeki gazetecilerin sorusuna Buldan,  bu konuda Grup Başkanvekilleri ile yapacakları bir toplantı olduğunu ifade ederken, " Sayın Bozdağ'ın bu toplantıdan bilgisi var. Bekir Bey'de Grup Başkanvekillerinin bir araya gelip bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini ve en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla yakından ilgileneceğini aynı zamanda Grup Başkanvekillerinin en kısa zamanda bir araya gelip köklü bir çözüm bulmaları gerektiği yönünde görüş belirtti" diye cevapladı.
"MECLİS BAŞKANI'NIN BU TAVRINI OLUMLU VE ÖNEMLİ BULUYORUZ"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile ilgili görüşmelerini değerlendiren İdris Baluken, tutuklu DTP milletvekilleri ve Sebahat Tuncel'in  durumu ile ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile yarım saate yakın bir görüşme yaptıklarını söyledi. Baluken, şöyle devam etti:
"Sayın Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili mevcut durumun aşılması gerektiğini, bu konuda Meclis'te gerekli olan çalışmanın ortaya konulması gerektiğini ifade etti. Siyasi partilerin biran önce bu sorumluluğu yerine getirmek için bu çalışmalar için ortaklaşma zemini aramaları gerektiğini ifade etti. Bizde Meclis Başkanı'nın bu tavrını olumlu ve önemli buluyoruz. Bugün AK Parti'nin Grup Başkanvekilleri kendi aralarında bir araya geldiler. AK Parti'nin konuyla ilgili yol haritasını ve stratejisini belirleme toplantısını sanırım gerçekleştiriyorlar. Onların bu toplantısından sonra hem CHP'ye, hem MHP'ye hem de partimize bir toplantı çağrısı olacak. O toplantı çağrısıyla bir araya geleceğiz. Bir diğer önemli hususta HDP Eş Genel Başkanı Sayın Sebahat Tuncel'in Yargıtay tarafından onanmış hüküm ile ilgili Sayın meclis başkanına parti olarak görüşlerimizi ifade ettik. Bu kararın hem zamanlaması açısından hem de içeriği açısından siyasi bir karar olduğunu söyledik. Meclis Başkanı da bu konuda da meclisin kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini ifade etti. Hakkında kesinleşmiş hüküm bulunan milletvekilleri ile ilgili 3 seçeneğin olduğunu, bu seçeneklerden birisinin onanmış olan kararın Genel Kurul'da okunması ile milletvekilliğinin düşmesi olduğunu, ikinci seçeneğin onanmış olan kararın dönem sonuna bırakılması ve 3'ncü seçeneğin de yapılacak bir düzenleme ile milletvekilleri hakkındaki yargılama sürecinin dönem sonuna bırakılması gerektiğini kendisi ifade etti. Kendisi de bu konuda kalıcı bir çözüm için siyasi partilerin gerçek bir çözümle gelmelerinin önemli olduğunu ifade etti. Bizde milletvekili hakkındaki yargılamanın dönem sonuna bırakılması olduğunu ifade ettik. Sebahat Tuncel arkadaşımızın durumu ile ilgili önümüzdeki günlerde Grup Başkanvekilleri düzeyinde yapacağımız toplantıda bu durumu ele alacağız. Hem tutuklu vekillerin durumu hem de Sabahat Tuncel ile ilgili sanırım önümüzdeki günlerde Grup Başkanvekilleri ile bir araya gelmeye çalışacağız. Eğer bu konularda bir yol alırsak Grup Başkanvekilleri tekrar Meclis Başkanı ile beraber bir durum değerlendirmesi yapacaklar."
"İçişleri Bakanı ile görüşecek misiniz? şeklindeki soruya İdris Baluken, "İç İşleri Bakanı ile bugün görüşmemiz olacaktı, kendisinin yoğun programı nedeniyle önümüzdeki haftaya ertelendi" diye yanıt verdi.