HAKKARİ'de yapılan 2014'ün 2'nci İl Koordinasyon toplantısında BDP'li ilçe ve belde belediye başkanları, protokolde yer verilmediği gerekçesiyle Vali Necmettin Kalkan'a tepki gösterip toplantıyı terketti. Vali Kalkan ise belediye başkanlarının yerlerini beğenmediklerini belirtti.
Hakkari'de Valilik toplantı salonunda bugün sabah saatlerinde Vali Kalkan başkanlığında basına kapalı koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan BDP'li Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Çukurca Belediye Başkanı Servet Tunç, Şemdinli Belediye Başkanı Seferi Yılmaz ve Büyükçiftlik Beldesi Belediye Başkanı Özlem Metin'e toplantı için hazırlanan yuvarlak masada yer verilmeyip, salon girişindeki sandayelerin ayrılması tepkiye neden oldu.
Protokolde Vali Kalkan'ın yan tarafında oturan Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, duruma tepki gösterip, halkın seçtiği belediye başkanlarının arka saldalyelerde oturtmalarının kabul edilemez olduğunu belirtip, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte İl Koordinasyon toplantısını terk etti.
HALKIN İRADESİ ARKA KOLTUKLARA ATILAMAZ
Bunun üzerine Hakkari Belediyesi'ne geçen BDP'li Belediye Başkanları, burada konuyla ilgili basın toplantısı yaptı. BDP Hakkari İl Başkanı Avukat Mustafa Miraz Çallı'nın da katıldığı basın toplantısında konuşan Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, yaşadıkları olayı anlattı. Hatipoğlu, "Bu il koordinasyon toplantısının tarihi, günler öncesinden belliydi. Bizler de bu toplantıya katıldık. Orada şu tablo vardı. Halkın seçtiği Şemdinli, Yüksekova, Çukurca ilçesi ve Büyükçiftlik Beldesi Belediye başkanlarımıza protokol yerine arka taraftaki sandalyelerde yer ayırtılmış. Biz buna karşı bir protesto girişiminde bulunduk. Çünkü olması gereken bu değildi. Bizim oradaki bürokratlara karşı bir tavrımız yoktur. Yapılan mevzuat yanlıştır. Bizler de bunu kabul etmiyoruz. Bu anlamda da İl Koordinasyon toplantısını terk ettik. Kesinlikli bu yanlıştır. Atanmışlar protokol masasında oturuyor. Halkın seçtiği insanlar da arka sandalyelere oturturuluyor. Halkın iradesi arka koltuklara atılamaz. Yanlış bir tabloydu" dedi.
YÜKSEKOVA BELEDİYE BAŞKANI: VALİ HAKARET ETTİ
Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ise, bu toplantının öncesinde kendilerine haber verildiğini, bu tür toplantıların amacı kurumların kendi çalışmalarını anlatılması olduğunu söyledi. Yetişkin, "Bundan önceki toplantılarda da protokol masasında belediye başkanları oturuyor. Sonra atanmışlar. Bugünkü toplantıda ise tam tersi yaşandı. Protokol masasında bütün memurlar oturuyor. Belediye başkanlarına ise arka sandalyelerde yer verilmiş. Bugüne kadar neden protokol masasında oturuyorduk da, neden şimdi böyle yapılıyor? Bizler halkımızı temsilen orada bulunduk. Burada en güzel şey demokratik tepkimizi göstermekti. Bizler de tepkimizi gösterdik. Bu tepkimizi gösterdiğimiz zaman da Vali beyin bize böyle bir söylemi oldu. Bana 'Terbiyesizlik yapıyorsun' dedi ve dışarı çıkmamı istedi. Bunu da açıkçası böyle yorumlamak istiyorum. Herkes kendisine yakışan şekilde konuşur. Bizim orAdaki demokratik tepkimizin koymamızın sebebi Vali beyin kendisi değil, oradaki hiçbir insana değildi. Oradaki mevzuata , orada olan ugulamayaydı. Biz demokratik tepkimizi koymuşuz. Orada Vali bana hakaret etti. Onu da şöyle yorumluyorum. Kendisine yakışan şekilde konuştu. Barış sürecinin gündemde olduğu bir süreçte bizler yüzde 85.30 oranında oy alan bir belediye başkanıyız. Bana bu şekilde yaklaşılması açıkçası beni çok incitti, çok rencide etti. Onu da üzülerek belirmek istiyorum ve bundan sonra çözüm sürecini baltalayacak başka şeyler olmaz diye umut ediyorum ve bizler halkın iradesi olarak protesto ettik" dedi.
VALİ KALKAN; YER AYIRDIK, BEĞENMEDİLER
Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, il koordinasyon toplantısında yaşanan protesto olayı ile ilgili telefonda açıklamalarda bulundu. Vali Kalkan, belediye başkanlarının yerlerini beğenmediklerini belirterek, "Biz belediye başkanları için protokolde yer ayırdık. Ancak yerlerini beğenmediler. Atanmışların, seçilmişlerin yerine oturamayacağını söylediler. Toplantıyı terk edip, protesto edeceklerini ve dışarı çıkacaklarını söylediler. Ben de onlara 'buyurun dışarı çıkın' dedim. 'Sizinle birlikte dışarı çıkmak isteyenler de gidebilir' dedim. Ben Yüksekova Belediye Başkanı'na da kesinlikle 'terbiyesizsin' cümlesini kullanmadım. Bu kesinlikle doğru değil. "dedi.

BD(FE/AK) (FOTOĞRAFLI)