VATİKAN'ı ziyaret eden ilk Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş, kardinallere Kürt sorununda çözüm süreci ve kentte oluşturdukları, Kültürler Sokağı ile 40 kişilik Kırklar Meclisi ile ilgili bilgi verdiğini söyledi. Demirbaş, "Kürtler'in yaşadığı sıkıntıları, çatışmasızlık ortamını, çözüm süreci ile kültürlerarası çalışmalarımızı onlara aktadık. Bizi ilgiyle dinlediler. Kentte oluşturduğumuz özellikle Kültür sokağıyla çok ilgilendiler" dedi.
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Vatikan'ı da ziyaret etti. Vatikan'da Dünya Kültürlerarası Diyalog Bakanı Kardinal Jaun Paul Tauaron ile Vatikan'ın Ortadoğu İşleri Bakanı Kardinal Leonardo Sandri'yi ziyaret eden Demirbaş, Kürtler'in karşılaştığı sosyal, kültürel, ekonomik problemler ile Kürt sorununun çözülmesi için başlatılan çözüm sürecini anlattı.
Diyarbakır'da eskiden Ermeniler, Yahudiler, Türkler ve Kürtlerin bir arada barış içinde yaşadığı kitaplara 'Gavur Mahallesi" olarak geçen, iki kilise, birer cami, havra, Alevi evi ve Ezidi evinin bulunduğu Suriçi'ndeki Hançepek Mahallesi'nde oluşturulan 'Kültürler Sokağı' ile kentte dinler, diller, kültürler arasındaki diyalogların sağlanabilmesi için ayrıca oluşturulan 40 kişilik Kırklar Meclisi'nin yaptığı ve yapacağı çalışmalar hakkında da hazırladığı raporları kardinallere sunan Demirbaş, Kardinallerin çalışmalarına büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
"BARIŞ SÜRECİNİ ANLATTIK"
Vatikan'daki kardinallere 'Diyarbakır bahçesinin', 'farklı çiceklerini' götürdüklerini kaydeden Demirbaş, şöyle devam etti:
"Çok dilli ve çok kültürlülükle ilgili çalışmalarımızı, aynı zamanda da farklı inançlarla ilgili Kültürler Sokağı projemizi, farklılıkların bir arada yaşama inancını kendilerine izah ettik. Diyarbakır'ın farklı çiçekleri olarak görüşmeye geldiğimizi söyledik. Vatikan'daki kardinallere çatışmasızlık ve çözüm sürecini, kentimizdeki hoşgörü ortamını geliştiren farklı inançlar arasındaki çalışmaları, Kürt bölgesindeki insanların yaşadığı sorunları dile getirdik. Barış sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledik. Bizi ilgiyle dinlediler, kültürlerarası çalışmalarımızı yakından takip ettiklerini söylediler. Çok olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Kendilerini Diyarbakır'a davet ettim."
Başkan Demirbaş, ziyareti sırasında Kardinallere Diyarbakır'dan götürdüğü ve üzerinde Şahmaran figürü bulunan birer porselen tabak hediye etti. Demirbaş'a Vatikan'a bağlı olan ve dünya barışı için çaba sarf eden Sant Egidio Vakfı tarafından barış ve hoşgörü madalyası verildi.