Behçet DALMAZ/HAKKARİ, ()- BDP Hakkari il Başkanı Mustafa Miraz Çallı ve Başkan Yardımcısı Mehtap Daştan Demirel imzasıyla Hakkari Valiliği başta olmak üzere, devlet kurumlarına ve basın mensuplarına Kürtçe ve Türkçe olarak gönderilen yazılı açıklamada, resmi kurumlardaki tabelaların çok dilli olması istendi.
"BDP İl Eş Başkanları" sıfatıyla Miraz Çallı ve Mehtap Daştan Demirel imzasıyla, yapılan yazılı açıklamada, Kürtçe'yi korumak ve hayatın her alanında hakim kılmak için çabanın gösterildiği belirtildi. Egemenin kendinden olmayana karşı yürüttüğü mücadelenin her yerde farklı olanın farklılığı olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bu farklılık yeri gelmiş dil, yeri gelmiş din, ırk, mezhep, cinsiyet, dünya görüşü olmuştur. Egemen, bu farklılıkları yok edip kendi duruşunu hakim kılma yoluna giderken bizlere nasip olan da direniş olmuştur. Çok iyi bildiğiniz üzere Kürdistan ve Kürdistan halkları da farklılıkları eritme politikasının muhatabı olmuşlardır. Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürdistan halkları Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra da devam eden bu asimilasyoncu zihniyet ve uygulamalara karşı muazzam bir direniş göstermiş diğer dünya halklarıyla da dayanışma içerisinde olmuştur. Biz de BDP olarak bu direnişin son halkasında durarak bu mücadeleyi yaşamsal kılma çabasını veriyoruz."
Açıklamada, hizmetlerde çift dilliğini sağlamak için çaba gösteldiği vurgulanırken, uluslararası sözleşmelerde de yer alan bu hakların Abdullah Öcalan'ın başlattığı barış müzakerelerinin sonuçta hükümet tarafından kısmen de olsa karşılık bulduğu savunulurken şöyle devam edildi:
"Umuyor ve diliyoruz ki ana dilde eğitim ve yaşamsal hakların iadesi ve hizmetlerinin çift dilliliği konusunda yeni yasal düzenlemeler de yapılacaktır. Bu konuda sizden ricamız; yukarıda anlattığımız perspektif doğrultusunda Culemerg'te (Hakkari'de) hayatı çift dilliliği kullanmak, ana dilimizi hakim kılmak için göstereceğimiz çabalar konusunda bize destek olmanız, bu konuda pratik geliştirmenizdir. Tabelaların Kürtçeleştirilmesi, basın açıklamalarının Kürtçe de yapılması, yer isimlerinin asılların kullanılması bunlardan sadece bazılarıdır. BDP olarak bu yöndeki tüm çabaları destekleyeceğimizi bildirir, bu konudaki çalışmalarımızda destek beklediğimizi belirtmek isteriz."

BD(FE/İD)