VAN'da Barışve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından organize edilen nevruz kutlaması yapılırken Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu iradenin bir fırsat olduğunu söyledi. Tuğluk, "Bunu kaçırmayın' diyoruz. Bilsinler ki; biz barışa da, onurlu bir direnişe de hazırız. Başlatılan barış sürecini Başkan Öcalan'ın gönderiği mektubu önemsiyoruz" dedi.
Van Kalesi arkasında bulunan Kültür Parkı'nda BDP tarafından yapılan nevruz kutlamasına BDP Van Milletvekilleri; Nazmi Gür, Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Bağımsız  Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Bekir Kaya, BDP İlçe belediye başkan adayları, Suriye'nin kuzeyindeki PKK'nın kolu kabul edilen PYD'nin Eşbaşkanı Asya Abdullah, Suriye'nin Cizir ve Kobani bölgelerinin temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Nevruz alanını dolarken, bazı kişiler Van Kalesi'ne çıktı. Öcalan posterlerinin çoğunlukta olduğu alanda, 'Ya müzakere ya savaş', 'Savaşta, barışta seninleyiz ey serok', yazılı pankartlar açıldı. Milletvekilleri ve belediye başkan adaylarının ardından halkı selamlamak için sahneye çıkan Asya Abdullah'ı büyük ilgi gördü. Cizir belgesinin Temsilcisi Ekrem Mehşuş Arapça konuşmasının ardından PYD Eş Başkanı Asya Abdullah konuşma yaptı.
Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Öcalan'ın iradesinin arkasında olduğunu, sonuna kadar da olmaya devam edeceklerini söyledi. Öcalan'ın ortaya koyduğu iradenin fırsat olduğunu söyleyen Tuğluk, şöyle devam etti:
"Bunu kaçırmayın' diyoruz. Bilsinler ki biz barışa da, onurlu bir direnişe de hazırız. Başlatılan barış sürecini Başkan Öcalan'ın gönderiği mektubu önemsiyoruz. Buna karşı hükümet, devletin barış adına nasıl bir tutum alacağı belirleyici olacak. Seçimlerden sonra göreceğiz bakalım barış için nasıl bir proje ortaya koyacaklar."
AK Parti'nin 'Barış sürecine' yanıt vermediğini ve sürekli bahaneler bulduğunu öne süren  Tuğluk, somut adımların atılmadığnı söyledi. Bundan sonra sürecin tek taraflı ilerlemesinin mümkün olmadığını da belirten Tuğluk, "Barış için ciddi adımlar atılması gerekiyor. Seçimlerden sonra somut adımlar atılmazsa bilinmelidir ki Türkler ve Kürtler çaresiz değildir. O zaman yapacağımız tek şey var. Demokratik özerk sistemimizi kurmak. Kendi geleceğimizi belirlemek demokratik inşaa sürecine ilerlemektir. İstiyoruz ki bu sorun diyalogla çözülsün. Buda olmazsa Kürt halkı kendi geleceğini belireyecek ve özerk sistemini kuracaktır" diye konuştu. Tuğluk konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de olup bitenleri izliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir kaos yaşıyor. Bir yandandan yosuzluklar bir yandan paralel yapılanmalar, darbeci anlayışlar var. Bir yanda yolsuzluk bir tarafta darbecilik var. Bize diyorlarki sizde tarafınızı belirleyin. Bizde diyoruz ki bizim tarafımız üçüncü taraf yani demokrasi tarafı. Türkiye'de çok ciddi bir siyasi bloklaşma var. Bir tarafta CHP, MHP ve Cemaat itifakı var. Bazıları bizi eleştiriyor. Bunların karşısında AKP'nin yanında olduğumuzu iddia edenler var. Bizde onlara diyoruz ki el insaf. Bu AKP' ye karşı Kürt halkı direndi. AKP ve cemaat itifakı ile onbinlerce arkadaşımız tutuklandı. O zaman bizi yalnız bıraktılar. Bu zihniyete karşı biz direndik. Biz mücadele ettik. Bunu söylenlere biz diyorz ki biz mücadele ederken siz AKP'nin koruyuculuğunun yapıyordunuz. Onlara çağırımızı şudur. Önce ithamlarından dolayı Kürt halkından özür dilemeleri gerekiyor. Diğer taraftada CHP, MHP ve cemaat ittifakı var. Son derece kirli ve tehlikeli bir ittifak. Diyorlar ki İmralı'da ki görüşmeleri engelleyeceğiz. Barış sürecini sonlandıracağız. Bizde onlara diyoruz ki onlara nasıl ki AKP'ye karşı direndiysek size karşıda direneceğiz ve yeneceğiz."

GÖ(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)