BDP, 29 Mart 2014 yerel seçimlerde kadın kotası uygulanan il ve ilçelerdeki kadın belediye başkan adayları ve eş başkan adaylarını Diyarbakır'da açıkladı. BDP; Diyarbakır'da Gültan Kışanak'ı, Hakkari'de Dilek Hatipoğlu'nu aday gösterdi.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve BDP Kadın Meclisi, bugün BDP il binasında düzenlediği aday tanıtım toplantısında konuşan Fatma Kaşan, kadın hareketi olarak önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını, kendileri için referandum niteliğinde olan bir seçime girdiklerini söyledi. Kaşan, 1999 yerel seçimlerinde 3, 2004 seçimlerinde 9, 2009 seçimlerinde 14 kadın belediye başkanı seçtirdiklerini ifade ederek şunları söyledi:
"2014 yerel seçimlerinde 32 belediye için kadın kotası uyguladık. Eşbaşkanlık sistemini resmiyette olmasa da hayata geçireceğiz. Eşbaşkanlık sistemini esas alacağız. Kadının özgürlüğü sağlanmadan, bir toplum hiç bir alanda özgürleşemez. Kürtlerin bütün hakları anayasal güvenceye alınması ve özgürlük sorununun çözülmesi İmralı'da bulunan sayın Abdullah Öcalan başkent Diyarbakır'a gelmesi ile mümkün olacaktır. Bu seçim bizim için sadece bir araçtır. Kürtler kendini yönetme becerisini ortaya koyduklarında özgürleşecek" dedi.
Toplantıda daha sonra adaylar tanıtılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanan BDP'nin Eşbaşkanı Gültan Kışanak, bütün kadın belediye başkan adayları adına bir konuşma yaptı. Kışanak, kadın hareketine ve kadınların önünü açtığını söylediği Abdullah Öcalan'a teşekkür etti. Kışanak, kadınlar olarak bugüne kadar mahcup olmadıklarını ve kitlelerini mahcup etmeyeceklerini de ifade etti.
KİMLER ADAY GÖSTERİLDİ
BDP Diyarbakır'da Gültan Kışanak, Hakkari'de Dilek Hatipoğlu'nu Belediye Başkan adayı olarak tanıtırken, yasalarda olmamasına rağmen erkek başkan adaylarının olacağı yerlerdeki bazı kadın eş başkan adaylarını da açıkladı.
Mardin'de Belediye Başkan adayı olan Ahmet Türk'ün eş başkanlığına ise Hafize Aymek olarak aday gösterildi. BDP'nin belediye başkan adayı ve eş başkan adayları olarak tanıttığı kadın adaylar arasında çok sayıda başörtülü ve genç adaylarında olduğu görüldü.
Eş başkan adayları, belediye meclisi üyesi adayı olarak seçime girecek, kazanınca başkanvekili seçilecek ve parti bu başkanvekillerini 'eş başkan' görecek.