Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, ()-DİYARBAKIR'da 21 Mart'taki nevruz kutlamalarına Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin yanısıra, Suriye'de Kürtler'in denetimindeki 'Rojava' olarak nitelendirilen bölgedeki PYD lideri Salih Müslüm ile yardımcısı Asiye Abdullah davet edilirken, Kürt sanatçı Şivan Perwer davet edilmedi. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Nevruz'u 'Öcalan'a ve Kürdistan'a özgürlük' şiarı ile kutlayacaklarını belirterek, "Öcalan'ı bu yıl aramızda görme talebimiz vardı. Mesajını kendisinin bu halkla paylaşmalıydı. Öcalan'ın özgürlüğü yakındır" dedi.
BDP öncülüğündeki Nevruz kutlamalarına Türkiye ve birçok ülkeden yaklaşık 300 kişi davet edildi. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yanı sıra, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani hasta olduğu için eşi Heroxan Talabani, Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava (batı) bölgesinden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Başkanı Salih Müslim ile yardımcısı Asiye Abdullah da davet edildi. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Nevruz'da Kürtlerin taleplerinin ön plana çıkarılacağını belirterek, şöyle dedi:
"Bu yıl Rojava'da bir devrim gerçekleşti. Bu devrimin başkanları; Salih Müslim ile Asya Abdullah'ı da davet ittik. Nevruzda verilecek mesaj, Kürdistan'da birlikte yaşam konusunda çok önemlidir. Nevruz heyecanını hep birlikte yaşayacağız. Umut ediyoruz ki, sayın Barzani bu yıl bizimle birlikte olur ve nevruz heyecanını birlikte yaşarız. Sayın Barzani'ye bir kırgınlığımızın yok. Kendisinin de yok. Dönemsel olarak onların kendi yoğunlukları vardır. Müsait olur, gelip katılırsa mennuniyetle karşılarız. Sayın Talabani'ye acil şifa diliyoruz. Sayın Talabani'nin eşi Heroxan Talabani'yi de davet ettik. Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesinden yazar, aydınlar, çeşitli kurumlar, siyasi partiler, diplomatlar, sivil toplum kuruluşları olmak üzere şimdiye kadar yaklaşık 300 kişiyi davet ettik. Bu sayı dahada artabilir."
PERWER YOK
Zümrüt, nevruz kutlamaları çerçevesinde konser verecek sanatçılar arasında Şivan Perwer'in bulunmadığını belirterek, "Hangi sanatçının konser vereceğini kültür merkezi koordine ediyor. Konser verecek sanatçılar Türkiye ve bölgenin birçok iline dağılacak. Diyarbakır'a gelecek sanatçılar henüz netleşmemiş ancak listede Şivan Perwer yok. Halklar arasındaki barış köprüsünü daha da güçlendirmek için Karadeniz'den de bir müzik grubunu getirmeyi düşünüyoruz" dedi. Zümrüt, bu yılki nevruzda 'Özgür önderlik, özgür Kürdistan' şiarıyla kutlama yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:
ÖCALAN'A VE KÜRDİSTAN'A ÖZGÜRLÜK
"21 Mart'ta süreç 1 yılını dolduracak. Sayın Öcalan'ın geçen yılki nevruzda verdiği mesajı her kesim tarafından olumlu karşılandı. Bu sürece katkı sunmak açısından da çok ciddi bir dinamik açığa çıktı. Öcalan'ın açıklaması ve grişimi bu sürece zemin hazırladı. Birçok kesim tarafından süreçle ilgili çalışmalar raporlara dönüştürüldü ve Başbakan'a sunuldu. Buna rağmen bu sürecin anayasal bir güvence altına alınmasına dönük gelişme olmadı. Bu sürecin kalıcı bir müzakereye dönüştürülmesini istiyorsak bu sürecin temel ilk şartlarından biri sayın Öcalan'ın özgürlüğüdür. Müzakerenin muhatabı 4 duvar arasında tutsaksa çok sağlıklı bir müzakereden bahs edemeyiz. Uluslararası güçler, Türkiye'deki iktidar ve devlet de Öcalan'sız Kürt sorunun çözülemeyeceği bilincine vardı. Bu sorunu çözme muhatabının Öcalan olduğu devlet, hükümet tarafı da kabul etmiştir. Bu nedenle artık sayın Öcalan'ın özgürleşmesi ve ona göre bir ortam hazırlanması gerekiyor."
Demokratik özerklik isteklerini de bu nevruzda ön plana çıkaracaklarını kaydeden Zümrüt, şunları ekledi:
"ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ YAKIN"
"Özgür bir Kürdistan'da halkın kendini yönetebilecek duruma gelmesi gerekiyor. Özerklik, bir ülkeyi bölen yönetim tarzı değildir. Tam tersi ülke demokrasisine ciddi katkı sunacak bir modeldir. Bu model; Türkiye'yi bölmez. Dünyanın birçok yerinde de vardır. Bırakın bölmeyi daha da ülkeyi daha da güçlendirecektir. Sayın Öcalan'ı bu yıl aramızda görme talebimiz vardı. Kendisi bu halkla buluşmalı ve mesajını kendisi paylaşmalıydı. Yani bu yılki nevruzda Öcalan'ın platformda olması gerekiyor. Sen görüşüyorsun ve heyetler gidip görüşüyorsa sayın Öcalan'ı kabul etmişsin demektir. Bu toplum, halk yıllardır 'Benim önderimdir' diye beyan etmiş, imzalar toplanmıştır. Alanlarda Öcalan'ın özgürlüğü için haykırmıştır. Sayın Öcalan'ın 2014 yılında özgürleşerek Türkiyeli bütün halklarla buluşması gerekiyordu. Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün yakın olduğunu düşünüyorum. Bu yakındır. Ayrıca sadece Diyarbakır'da yasaklanmasına rağmen yaptığımız imza kampanyasında sayın Öcalan'ın özgürlüğü için 400 bin civarında imza topladık." 
Zümrüt, bu yılki Nevruz kutlamalarına yaklaşık 2 milyon kişinin katılmasını beklediklerini ekledi.

RY(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)