ÇANAKKALE'nin en verimli bağlarının bulunduğu, Kazdağları kuzey yamaçlarına bakan Bayramiç İlçesi'ndeki üzüm bağları, Mildiyö hastalığı nedeniyle kurudu. İlaçlamaya rağmen düzelmeyen bağlar, üzüm üreticilerini çaresiz bıraktı.
Kirazın çatlaması ve elmadaki kara leke ardından, üzüm bağlarının da kuruması köylüleri büyük zarara uğrattı. İlçedeki 200 hektarlık alanda Hafızali, Kabarnet, Karasakız gibi sofralık üzüm bağlarının kurumasının yanında, şıralık üzüm bağları da kurumaya başladı. Geçim kaynağının büyük bölümünü üzüm yetiştiriciliği ile sağlayan Gedik, Daloba, Yassıbağ, Serhat, Çavuşlu, Akçakıl ve Köseler köylerindeki bağlarda, 10 gün içinde ilk önce yapraklar sarardı, sonra da salkımları tamamen kurudu.
Bağların 10 içinde kuruduğunu belirten Yassıbağ Köyü'nden çiftçi 59 yaşındaki Ramazan Aykut, kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden bu konuda mesaj aldıklarını belirten Aykut, şöyle dedi:
"Mesajda, bağlardaki hastalığın şu veya bu olabileceği belirtilmiş. Ancak, bu hastalıkla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda kimse bize yardımcı olmadı. Bağlarımız kurumakla kalmadı. Gelecek yıl için de tehlike sinyali verdi. Gelecek yıl da verim alıp alamayacağımız bilmiyoruz." 
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bağlarda mayıs ve haziran aylarında yağan sağanak yağmurlar ve nem nedeniyle Mildiyö hastalığı başladığını belirterek, "Fakat üreticiler bu konuda bilinçli olmadığı için nasıl mücadele edeceğini bilmiyor. Bu hastalığın üzerine külleme, iç kurdu ve salkım güvesi hastalığının görülmesi bağları tamamen kuruttu. Üretici zor durumda."
MİLDİYÖ HASTALIĞI NEDİR?
Mildiyö hastalığında yaprakların alt kısmında gri mantar yapısı oluşuyor. Hastalığa yakalanan yapraklar aşağıya doğru kıvrılıp, kalınlaşıyor ve yaprakların ön yüzünde renk değişimi oluyor. Hastalığa yakalanan yaprakların gelişmesi duruyor. Nemli ve serin iklim koşulları (Yüksek nispi rutubet ve 10-17 derece arasında seyreden sıcaklıklar) enfeksiyonu teşvik ediyor. Erken ilkbaharda ve sonbaharda hastalık görülebiliyor.

FOTOĞRAFLI