Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ- Orhan UUZUN- Mesut IŞIK- Büşra KAYA/İZMİT, GEBZE(Kocaeli), () - BAYRAM tatillerini İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin dün öğlenden sonra başlayan tatil yolculuğu bugün trafiği kilitleme noktasına getirdi. Bu sabah saatlerinden itibaren büyük artış gözlenen TEM ile D-100'deki trafik sıkışıklığı öğle saatlerinde doruğa ulaşırken, Gebze Eskihisar'daki Feribot iskelesi önündeki kuyruk 3 kilometreyi buldu. TEM'in İzmit Gültepe'deki viyadük ve tünel geçişlerinde trafik adım ilerlerken, birçok sürücü araçlarını park edip beklemeye başladı.
Dün öğle saatlerinde TEM'in Çamlıca gişelerinden İzmit yönüne doğru başlayan yoğun trafik yoğunluğu gece boyu sürerken, bu sabah çok büyük yığılmalara neden oldu. Yalova- Bursa yönüne gidecek araçların büyük bir bölümü Gebze Bayramoğlu turknikelerinden Eskihisar Feribot iskelesi yoluna girerken, buradaki TEM bağlantısında yığılmalar başladı.
İzmit yönüne devam eden araçlar, yolun Gültepe geçişinde daralması nedeniyle oluşan tıkanıklık nedeniyle adım adım ilerlerken,  binlerce araç da Batı turknikelerinden İzmit içine girerek yollarına D-100 karayolu üzerinden devam etmeye çalıştı.  D-100 Karayolu'nun  İzmit kent içi geçişi de neredeyse adım adım ilerledi.
HASARLI KAZALARA BİLE ALDIRMIYORLAR
TEM'de zaman zaman meydana gelen küçük hasarlı trafik kazalarında, yoğunluk nedeniyle sürücülerin oluşan hasara bile aldırmadığı dikkat çekti. Hasar biraz fazla olunca, TEM boyunca 5 kilometre aralıklarla hazır bekletilen trafik ekipleri kaza yeri yakında ise müdehale ederken, uzakte olan kaza yerine ulaşamadı. 
TEM'in Gültepe geçişinde yol 3 şeritten 2 şeride düştüğü için araçlar burada adım adım ilerlerken, birçok araç sürücüsünün gördükleri ilk dinlenme alanında araçlarını parkedip yeşil alanda oturmayı tercih ettiği gözlendi.
ESKİHİSAR İSKELESİNDE KABUS
Yalova-Bursa yönüne gitmek isteyen ve İzmit Körfezi'ni dolaşmak istemeyen araç sürücülerinin tercih ettiği Gebze Eskihisar'daki Feribot iskelesinde bekleme ve kuyruklar öğlen saatlerinde tam anlamıyla kabusa döndü. Sabah saatlerinde 1 kilometre uzuklukta olan gişelerdeki kuyruk, öğle saatlerinde 5 kilometreyi buldu. Burada kuyruk daha da uzayıp D-100'e dayandı.
Yalova Topçular'a 17 feribotla bekleme yapmaksınız sefer yapan İDO, kuyrukların uzaması, hemen yanındaki diğer şirketin de doldur-boşalt sistemiyle araç taşımasına rağmen aşırı yoğunluk nedeniyle kuyruklar eritilemeyince İstanbul'dan 4 feribotu daha bu hatta sevketti.
BU YOLLARA DİKKAT
İstanbul'dan yola çıkan araç sürücülerinin TEM ve D-100 karayolunun Kocaeli geçişinde, en çok Dilovası Rampası, tüneller ve Hereke geçişinde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca kentin kuzeyinden geçen yüksek viyadüklerle iki tünelin bulunduğu Gültepe Bölgesi ve Bekirdere Rampası da dikkat edilmesi gereken diğer bir bölge. Kazaların daha sık görüldüğü bu noktalarda sürücülerin aşırı hız yapmaktan kaçınmaları ve sollama yapmamaları önerildi.
TEM'den gelip Ankara yönüne gidecek araçların zorunlu olmadıkça İzmit kent içine girmemeleri ve TEM'den yollarına devam etmeleri önerildi. Yalova Bursa ve İzmir yönüne gidecek olan ve Eskihisar feribot iskelesine girmeyen araç sürücülerinin ise TEM'in Doğu turnikelerinden İzmit'e girip buradan İzmit- Yalova yoluna girmeleri istendi.