SARIKAMIŞ Dayanışma Grubu'nun girişimleri ile Allahuekber Dağları'nda donarak can veren 60 bin Türk askeri anısına 2007 yılında 2 bin 634 rakımlı Bayraktepe’ye dikilen 52 metre yüksekliğinde bayrak direği ikinci kez bayraksız kaldı. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, "Bayraktepe, bayrak bekliyor. Hemen birkaç bayrak temin ederek gönderdik. Bayraktepe'nin bayraksız kalmaması için duyarlı vatandaşları destek vermeye bekliyoruz" dedi. 
Sarıkamış Dayanışma Grubu, Sarıkamış savaşlarının yapıldığı alanı panoramik olarak gören deniz seviyesinden 2 bin 635 metre yüksekteki Cıbıltepe üzerine 2007 yılında 52 metre yükseklikte ve 4 ton ağırlığı bulunan bir bayrak direğini 5.5 metre derinliğe dikti. Sarıkamış Kayak Merkezi'nin zirvesi Cıbıltepe'ye yaklaşık 60 bin dolar harcanarak dikilen direğe 10x15 metre ebatlarında 150 metrekarelik 40 kilogram ağırlığında bayrak, özel bir vinç sayesinde göndere çekildi. İlk zamanlar Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından, daha sonra Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından zarar gördükçe değiştirilen 150 metrekarelik dev bayrak bir süreden beri gönderde yer almıyor.
Geçen hafta Sarıkamış'a yaptığı ziyaret sırasında uzun süreden bu yana bayrak direğinin boş kaldığını öğrenen Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, bu konuda Sarıkamış Kaymakamı Muhammet Gürbüz ile görüşme yaptıklarını bildirdi. Rüzgarlı günlerde bayrağın fazla dayanmadığını anımsatan Prof.Dr. Bingür Sönmez, Hürriyet Gazetesinin 'Cıbıltepe' için 'Bayraktepe' başlığını kullandığını anımsattı. Prof.Dr. Birgür sönmez şunları söyledi:
"Tepenin isim babası; Hürriyet. Cıbıltepe o günden beri 'Bayraktepe' olarak anılıyor, Bayrak o tepede dalgalandıkça Sarıkamış Şehitlerinin ruhları şad olacaktır.  Kars Valisi Ahmet Kara'nın göreve gelmesine kadar Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak bayrakları bağış olarak toplayıp 2-3 hafta ara ile değişimini sağladık. Vali Ahmet Kara bu  onurlu görevi elimizden aldı ve bir süre küçük ebat bayraklarla direği boş bırakmadı. Ancak üzülerek öğrendim ki bir süreden beri direkte bayrak dalgalanmıyor. Kaymakam Muhammet Gürbüz, yaptığımız ziyarette Bayraktepe'nin bayraksız kalışına üzüldüğünü bildirdi ve bizden bayrak göndermemizi istedi. Orada bir bayrak direği varsa bayrak da asılacak. İstanbul'a dönünce hemen birkaç  bayrak temin ederek gönderdim.  Bunun devamlılığının temini için geniş bir bayrak kampanyasına ihtiyacımız var. Bayraktepe bayrak bekliyor.  Bayrak direğimizin boş kalmaması için 10x15 metrelik 150 metrekare ebadında olan bayraklar bekliyoruz. Bayraklar benim çalıştığım hastaneye veya direkt olarak Sarıkamış Kaymakamlığına gönderilebilir."
SARIKAMIŞ'TA NE OLDU?
Enver Paşa komutasındaki binlerce asker 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'ın Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek istemiş, ancak Mehmetçik şiddetli karakışa yenik düşmüştü. Bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin asker şiddetli soğuk yüzünden şehit olmuştu. Sarıkamış şehitlerini önceleri Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığına bağlı Sarıkamış Tümenindeki subaylar ile Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca yönetimindeki dağcılar tarafından sade törenlerle anılıyordu.  Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ile Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabaları ile 2003 yılından itibaren Sarıkamış şehitleri daha geniş kitlelerin katılımı ile anılıyor.

FOTOĞRAFLI