OSMANLI- Rus Savaşı'nda (1877-78) Aziziye Tabyası'nın düşmesi üzerine Erzurum halkının geri aldığı Aziziye'de, 9 Kasım sabahı bayrağını alan tabyalara koşacak.
'93 Harbi' olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nda Aziziye Tabyası'nın düşmesi üzerine Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye'de, destanın 136'ncı yıl dönümü için 9 Kasım günü Vali Ahmet Altıparmak'ın önderliğinde büyük bir yürüyüş düzenlendi. Ordu ile halkın bütünleştiği bir örnek olan Aziziye destanının kutlaması için vatandaşlar sabah namazından sonra camilerden otobüslerle alınacak. Karskapı'daki şehitlik önünde toplanacak Erzurumlular, Aziziye Tabyasına tırmanacak. Kuranı Kerim ve İstiklal Marşının okunmasından ardından okunacak dua ile etkinlik sona erecek.
Halkın tarih bilincinin artırılması için tabyalara yürüneceğini anlatan Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, "Bütün vatandaşlara 'Bayrağını al tabyalara gel' diyoruz. Bu yürüyüşle 136 yıl öncesini yaşamış olacağız. Aziziye Destanı tarih sayfalarına bakıldığı zaman ender görülen olaylardan birisidir. Toplumsal hafıza çok önemlidir. Devletlerin, milletlerin tarih ve geçmişleri de önemlidir. Gelecek nesillere 9 Kasım'ın önemini anlatmak için bu işin içine girdik. Emperyalist bir güce karşı beraber olduğumuz mücadelinin tekrar yadedilmesi amacımızdır. Bu toprakları bize armağan edenleri hiç unutmadık. Onların hatıralarını ebedi olarak yaşatacağız. Görkemli bir yürüyüş olacağına inanıyoruz. Yanıbaşımızdaki tabyalara gereken ilgiyi bu zamana kadar gösteremedik. Umarım tabyalar hak ettiği değeri bundan sonra görür" diye konuştu.