Hakan GÜNGÖRDÜ/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ardından DSP Genel Başkanı Masum Türker ile CHP eski Genel Başkanı Antalya milletvekili Deniz Baykal da madene gelip Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la görüştü.
Baykal çıkışta yaptığı açıklamada Soma'da yaşanan facianın bütün ülkeyi derinden sarstığını vurgulayarak şunları söyledi:;
"Öğle anlaşılıyor ki bizim kendi tarihimizin ve dünyanın en büyük kayıplı yer altı maden faciaları arasında yer alacak. Herkesin buraya koşup gelmesi aslında doğal karşılanmalı. Acıyı paylaşmak, üzüntüyü paylaşmak, kimsenin yalnız olmadığını hissettirmek hepimiz için zorunluluktur. Türkiye'nin bu olay karşısında ayağa kalmış olması çok doğaldır böyle olması da iyi bir şeydir. Bu bizim bir millet olduğumuzu, paylaşma duygusu içerisinde olduğumuzu gösterir. Ben de arkadaşlarım da hepimiz koştuk geldik. Bu olayları günlük sıcak siyasi olaylarının parçası haline getirmek, buradan yaşanan acılardan yola çıkararak bunu siyasi olarak değerlendirmek kabul edilemez yanlıştır, bu tuzağa düşmemeli. İkinci nokta, bu olaylar karşısında 'ne yapalım Allahın takdiri, kader, bu işin fıtratı gereği, kaderin bir cilvesi' gibi bir sınav gibi anlamamızı istemek. İkinci temel yanlış bu. Bir daha olmasın diye ne yapmak lazım. Bunu araştırmaktan vazgeçmemelidir. Yaşanan olay pek çok ders vermelidir. Günümüz teknolojisinde çalışanın can güvenliğini sağlamak için alınmış başarıyla işleyen yöntem var. Bu yöntemleri Türkiye'de uygulamakta eksiğimiz olduğu açıktır. Milletvekillerimizin verdiği önergeler keşke değerlendirilebilseydi. Derhal partiler üstü bir girişim yaparak neyi eksik bıraktığımızı tespit edilmesi lazım. 13 Mayıs'ı 'Yeraltı Maden İşçisi'nin Can Güvenliği Günü' olarak yasal bir düzenlemeye kavuşturmalıyız ve her 13 Mayıs'ta maden işinde çalışan kişilerinin can güvenliğini sorgulayıp muhasebe çıkarmalıyız. Anneler günü gibi özel günler anlamladırır. Maden içinde işçinin can güvenliğini anlatmalıyız. Sayın bakana da söyledik o da olumlu yaklaştı. Milletvekilleri gerekli girişimleri yapabilirler."
TÜRKER: KENDİMİZE GELMEMİZİ GÖSTERİYOR 
Deniz Baykal'dan sonra açıklama yapan DSP Genel Başkanı Masum Türker ise, “Söylenecek tek söz Türkiye'nin başı sağolsun bizim için her biri, bir maden şehididir. Türkiye'de bu konuda çok söz söylemek mümkün ama, aslında bu olaylar gelecekte daha sağlıklı yol haritası çizilmesi için önemli oldu. Bu olay bize kendimize gelmemizi gösteriyor. Yer altı kaynağımızın çıkartılmasında büyük rol oynayan maden emekçilerinin her önleminin alınmasını zorunlu kılıyor. Teknolojik yatırım önemli ama, en önemli yatarım insana yapılan yatırımdır. Maden şehidimizin hayatını yerine koymak mümkün değil" dedi.
TY(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)