İZMİR'de Özel İdare'ye ait malların paylaşımına yönelik uygulamaya bir tepki de Bayındır'dan geldi. Bayındır Ergenli Mahallesi'nde bulunan kaplıca tesislerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesi halkın tepkisine neden oldu.
İzmir ve çevresinde çok sayıda işletme, köy kahvesi ve muhtarlık binasının devredildiği Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir tepki de Bayındır İlçesi Ergenli Mahallesi'nden geldi. Ergenli Mahallesi'nde bulunan kaplıca tesislerinin Bayındır Belediyesi yerine Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesinin termal turizmi olumsuz etkileyeceğini ileri süren mahalle sakinleri, Vali Mustafa Toprak'tan yardım istedi.
KÖYLÜ BU KARARA TEPKİLİ
CHP'li Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, dine karşı olmadıklarını ancak mahallenin kalkınması için ılıcaların belediyeye verilmesinin daha doğru olacağını söyledi. Bayındır'a 7 kilometre uzaklıkta, termal turizmin yapıldığı 4 tesis bulunduğunu belirten Başkan Sesli, "Ergenli Köyü'nde yıllardır muhtarlık tarafından işletilen kaplıca tesislerinin Bütünşehir Yasası sonrası müftülüğe tahsis edileceğini öğrendik. Ergenli'deki ılıcaların Diyanet İşleri'ne değil Bayındır Belediyesi'ne bırakılmasını talep ediyoruz. Diyanet'in istediği herhangi bir yer varsa, ilçemizdeki başka alanları kendilerine verelim. Köylülerimiz de bu karara tepkili. Çünkü karar, yabancı turistin gelmesini etkileyerek kazancın azalmasına neden olacak. Bu da eve götürecek ekmeğin azalması demek. Sayın Valimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.
TAMİRATI DURDURDU
Ergenli'deki termal tesislerin 17 odalı olduğunu ifade eden Başkan Sesli, tesislerin belediyeye bırakılacağını düşünerek gerekli tamiratları yaptırmaya başladıklarını, kararı duyunca durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti. Tesisin boş olarak bekletildiğinin altını çizen Sesli, sıcak sudan faydalanmak isteyenlerin mağdur edildiğini öne sürdü.
Ergenli Mahallesi kahvesinde halkla konuşan Sesli, "Yapacağımız cadde düzenlemeleri ve konaklama alanları ile bölgenin cazibe alanı haline gelmesi için çalışacağız. Pazar yerinde satış yapan kadınlarımızın da bulundukları alanlara yeni düzenleme yapacağız. Sizler de bu konuda sessiz kalmayın, hepimiz malımıza sahip çıkalım. Buranın eziyetini sıkıntısını çeken sizlersiniz. Kazancını da sizler almalısınız. Ben sayın Vali ile konuştum, kendisi buranın termal alan olduğunu bilmediğini, bu konuyu komisyona ileteceğini söyledi. Turizm alanlarının bize devredilmesi gerektiğini biliyoruz. Eğer Diyanet burayı alırsa, turizmin canlandırılmasına yönelik girişimler olmayacak" dedi.
İMZA TOPLUYORLAR
Ergenli Mahalle Muhtarı Haşmet Özbil ise Ergenli'de yaşayanlar olarak bir imza kampanyası başlattıklarını söyleyerek ekonomik kalkınma için sıcak suyun mutlaka tesislerde kullanılması gerektiğini dile getirdi. Sıcak suyun ve Ergenli köyü kaplıca binalarının kullanım hakkının Bayındır Belediyesi'ne verilmesini isteyen Özbil, "Ancak bu karar verilirse kalkınmamız hızlanır, aksi taktirde bölge göç vermeye devam eder" dedi.
Mahalle halkından pideci Zeki Taştan, tesislerin belediyeye verilmesi durumunda bölgenin gelişeceğini ve kendilerinin fayda sağlayacağını söyleyerek "Esnaf olarak kazanacağız. Biz burada termal pansiyon istiyoruz. Buranın kendi halkının yararlanması için pansiyonculuğun gelişmesini istiyoruz. Belediyede bize bu konuda yardımcı olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI