Murat OKUTMUŞ/ BAYBURT, () – BAYBURT Üniversitesi’nde düzenlenen törenle, Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof.Dr. Hüsamettin Koçan'a fahri doktora unvanı verildi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Vali Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı Mete Memiş, Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Kalkan, Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve davetliler katıldı. Bir konuşma yapan Rektör Coşkun, ‘Dünyayı daha iyiye dönüştürme çabalarıyla hayatın birçok alanına olağanüstü katkılarda bulunmuş değerli bir bilim ve sanat adamı’ olarak değerlendirdiği Prof.Dr. Koçan’ın, çalışmalarıyla ilim ve sanat çevresinde kendisine saygın bir yer edindiğine işaret etti, “Bu saygınlığı Baksı Müzesi ile taçlandırmıştır. Bu başarıları daha da anlamlı kılan şey Bayburt'un sınır köylerinden biri olan Bayraktar (Baksı) köyünden kalkan bir Anadolu çocuğunun elde ettiği başarılar olmuştur" dedi.
ÜNİVERSİTE’NİN İLK ONUR DOKTORASI KOÇAN’A
Konuşmasını, Yazar Beşir Ayvazoğlu'nun Yahya Kemal için yazdığı bir kitabına 'Eve Dönen Adam' ismini verdiğini hatırlatarak devam eden Rektör Prof. Dr, Selçuk Coşkun, "Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da Bayburt için, bizler için ‘eve dönen’ adamdır. İçinde büyüdüğü kültürün ona verdiği tohumları çağdaş ilim ve sanatın kaynakları ile besleyerek büyütmüş, ondan aldığı tohumları kendi kültürünü zenginleştirmek için ekmeye geri dönmüştür. Böyle bir değeri üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu onuru ifade etmek için de Bayburt Üniversitesi Senatosu olarak kendilerine fahri doktora unvanı tevdi etmeye karar verdik. Bu doktora üniversitemizin ilk doktorasıdır" ifadelerini kullandı.
PROF.DR. KOÇAN: BÜYÜK ONUR
Bayburt Üniversitesi’nin ilk doktora unvanının anlamının kendisi için çok büyük önemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Koçan ise, "Büyük onur olan fahri doktora payesini hayatımın en değerli kısmında tutacağım” dedi ve şunları söyledi:
“Ne doçentliğimde, ne doktoramda, ne de profesörlüğümde bu kadar büyük bir gurur duymadım. Bu kıvancı doğduğum kentte kurulmuş üniversitenin topluma yönelik, kendi duvarları içerisinde kalmadan toplumsal dinamiklere duyduğu ilginin bir nişanesi olarak algılıyorum. Bunu sadece bir hamiyetperverlik olarak, normal bir proses gibi algılamıyorum. Doğrudan doğruya bulunduğu toplumun dinamiklerini işaret eden, bilimsel açıdan bu alanı genişletebilen ve evrensel bir algı oluşturabilen bir tutum olduğu için çok değerli buluyorum."
Vali Mükerrem Ünlüer de tören sonunda, Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve Belediye Başkanı Mete Memiş ile birlikte, Baksı Müzesi kurucusu olarak Bayburt’a çok şey kazandırdığını söylediği Prof. Dr. Koçan'a fahri doktora nişanını verdi. 

MO-(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)